Știri interne

Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu. Lovitură pentru românii care stau la bloc

05 Oct, 18:44 • Bumbeneci Diana
Ordonanța de Urgență a Guvernului privind repartitoarele a intrat în Monitorul Oficial. Prin această decizie, românii vor fi nevoiți să își schimbe caloriferele obligatoriu.
Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu. Lovitură pentru românii care stau la bloc

Toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui înlocuite. Ordonanța de Urgență pentru această schimbare a fost publicată în Monitorul Oficial.

Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu

OUG 130/2022, care modifică Legea nr. 121/2014 privind eficiența energetică și repartitoarele, prevede că „în imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit”.

Contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui modernizate sau înlocuite. Acestea vor fi schimbate, în așa fel încât să se poată permite acest lucru, până la 1 ianuarie 2027, se mai arată în documentul de lege.

Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu. Lovitură pentru românii care stau la bloc
Repartitoarele românilor trebuie să fie schimbate obligatoriu. Lovitură pentru românii care stau la bloc

Mai exact, până la începutul lui 2027, toți locatarii de la bloc vor trebui să aibă contoare sau repartitoarele de costuri pentru energia termică ce oferă posibilitatea citirii de la distanță. De la această regulă vor fi exceptate însă asociațiile de proprietari. Este vorba despre asociațiile care demonstrează că dotarea cu contoare și repartitoare cu citire la distanță nu este rentabilă. Acestea pot folosi alte metode alternative rentabile pentru măsurarea consumului de energie termică.

Actul normativ stabilește:

  • noua modalitate de eșalonare a economiilor anuale pe perioada 2021- 2030, în funcție de criteriile indicate la articolul 8 alineatele 1^1, 1^2,1^4, 1^5 și 1^6 și sunt indicate în Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC), document elaborat în conformitate cu prevederile articolului 3 din Regulamentul (UE) 2018/1999 privind guvernanța uniunii energetice și a acțiunilor climatice;
  • contorizarea vizează consumatorii finali de gaze naturale și, de asemenea, consumatorii finali de încălzire centralizată, răcire centralizată și apă caldă menajeră;
  • contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică instalate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se vor moderniza sau se vor înlocui cu dispozitive care pot fi citite de la distanță până la 1 ianuarie 2027, cu excepția cazurilor în care autoritățile competente demonstrează că acest lucru nu este rentabil, așa cum este indicat în proiectul de act normativ.

La finalul anului trecut, deputații au amânat montarea repartitoarelor până la 31 decembrie 2021. Ei bine, acum lucrurile se schimbă.

În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit»”, se menționa în proiectul de lege adoptat anul trecut de către deputați.

Citește și: O femeie din Reșița a trăit șocul vieții sale: factură de 9.000 de lei. E.ON și-a cerut scuze

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult