- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Restaurantele mai au două săptămâni la dispoziție pentru a schimba meniurile. Sunt obligate să specifice mai multe detalii despre calorii, numărul de E-uri, săruri, grăsimi și alergeni

02 Mar, 09:26 • Cornel Ghimeșan
Patronii restaurantelor și ai altor localuri de alimentație publică mai au la dipoziție 14 zile să schimbe meniurile. Mai exact, de la jumătatea lunii martie meniurile restaurantelor vor trebui să conțină detalii despre gramaj, preţ, calorii, numărul de E-uri, săruri, grăsimi și alergeni.
Restaurantele mai au două săptămâni la dispoziție pentru a schimba meniurile. Sunt obligate să specifice mai multe detalii despre calorii, numărul de E-uri, săruri, grăsimi și alergeni

Restaurantele, terasele, cantinele, cofetăriile și alte localuri de alimentație publică vor trebui să-și detalieze meniurile. Vor fi trecute detalii despre valoarea nutrițională, aditivii folosiți, dar și grăsimile, acizii grași saturați, zaharurile, proteinele și sarea.

Citește și: Alertă alimentară! ANPC a închis zeci de magazine Lidl! Iată lista neregulilor găsite

Reprezentanții domeniului HORECA spun că schimbarea meniurilor este o operațiune destul de complicată și că ar fi mai simplu ca aceste detalii să fie trecute într-un caiet sau pe un site la care clienții care doresc să știe mai multe despre mâncarea pe care urmează să o consume să-l poată consulta.

”Gramajul, preţul, caloriile, numărul de E-uri, sărurile, grăsimile, alergenii şi cam atât, ar trebui trecute, cred că sunt detaliile necesare. Restul să le pună undeva în spate şi oricine poate vedea în acel document care, repet, este pus deoparte undeva în restaurant, tipărit, 10, 20, 30 de pagini, nu mai contează, sau într-un site şi tu, consumatorul, să ai acces la acel site”, a spus Radu Tănase, purtător de cuvânt HORA.

Pe de altă parte, ANPC avertizează că nimeni nu va fi iertat. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) spune că operatorii economici care nu se vor conforma vor primi avertismente în primă fază, după care vor fi amendaţi.

Noi modificări pentru meniurile din restaurante
Noi modificări pentru meniurile din restaurante

”Nerespectarea oricăror acte normative şi oricăror exigenţe legate de acestea, conduc bineînţeles la sancţiuni. Pentru abateri repetate se poate ajunge până la suspendarea activităţii. Până la data de 1 mai vom aplica eventual, dacă este nevoie, avertismente şi vom stabili un calendar de măsuri de implementare clare pentru fiecare operator economic. De la data începerii sezonului turistic, considerăm că termenul a fost suficient de lung pentru a putea fi implementat acest ordin.

Citește și: ANPC: Restaurantele din centrul capitalei, focare de infecții. Gândacii ca la ei acasa și jumătate de tonă de alimente expirate. S-au pus lacăte pe 6 uși

Din ce în ce mai mulţi consumatori aleg să evite consumul oricăror aditivi alimentari, oricăror altor substanţe decât cele prezent în mod natural în produse, şi din acest motiv am considerat obligatorie emiterea unui astfel de ordin, pentru a departaja pe cel utilizează smântână de cel ce utilizează cremă vegetală adiţionată alimentar”, a precizat Horia Constantinescu, președinte ANPC, citat de TVR.

Ordinul ar fi trebuit să intre în vigoare în decembrie anul trecut, însă reprezentanții mai multor asociații patronale și federații au insistat ca prevederile să fie amânate.

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult