- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a semnat la Paris contractul de 525 milioane euro

28 Nov, 20:55 • Fundeanu Madalina
Retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a semnat la Paris contractul în valoare de 525 milioane euro pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă.
Retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a semnat la Paris contractul de 525 milioane euro

Nuclearelectrica, împreună cu Candu Energy, o companie AtkinsRéalis, și Canadian Commercial Corporation, corporație federală de stat, au semnat la Paris contractul în valoare de 525 milioane euro (781 milioane dolari canadieni) pentru prelungirea duratei de viață a Unității 1 CNE Cernavodă, a cărei atribuire a fost anunțată recent, conform profit.ro.

Retehnologizarea unității 1 de la Cernavodă

Semnarea contractului a avut loc la Expoziția Mondială Nucleară de la Paris, în cadrul unei ceremonii la care au participat Mary Ng, ministrul pentru Întreprinderi Mici, Promovarea Exporturilor și Comerțului Internațional al Canadei (ministerul responsabil pentru CCC), Dan Drăgan, Secretar de stat, Ministerul Energiei din România, Teodor Chirica, președintele Consiliului de Administrație al SNN, Bobby Kwon, președinte și director general, CCC, Ian Edwards, președinte și director general, AtkinsRéalis și Joe St. Julian, președinte, Nuclear, AtkinsRéalis.

Candu Energy Inc., o companie AtkinsRealis SNC-Lavalin Group Inc,. și Canadian Commercial Corporation („CCC”), o corporație federală de stat, vor furniza „scule și componente ale reactorului, precum și servicii de inginerie și tehnologie”, în sprijinul prelungirii duratei de viață a reactorului CANDU al Unității 1 a CNE Cernavodă.

Unitatea 1 CNE Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, are o capacitate instalată de 700 MWe, iar în cei 27 de ani de operare a livrat în Sistemul Energetic Național 138.388.129 MWh, la un factor de capacitate de peste 90%, ceea ce a plasat-o constant printre cele mai performanțe unități la nivel global.

După retehnologizare, în anul 2029, Unitatea 1 a CNE Cernavodă va continuă să producă aproximativ 5 TW anual și să evite eliberarea a 5 milioane de tone de CO2 anual, energia nucleară având, pe întreg ciclul de viață, cea mai redusă amprenta de carbon dintre toate sursele. Intrarea în vigoare a contractului este condiționată de aprobarea Adunării Generale a Acționarilor SNN, CCC primind aprobarea finală din partea Guvernului Canadei.

Citește și: Investiții de peste 680 de milioane de lei în reţeaua de distribuţie. Ministrul Energiei: „Dezvoltarea reţelelor de distribuţie este extrem de importantă, dacă vrem să avem preţuri mici la electricitate”

Cernavodă
Cernavodă

„Suntem bucuroși să ne extindem colaborarea pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavoda cu AtkinsRéalis, care și-a dovedit deja experiența și capacitățile.

Întrucât Unitatea 1 este un pilon strategic pentru stabilitatea energetică a României, suntem mândri să realizăm acest proiect la standard de excelență și să continuăm să oferim energie curată pentru următorii 30 de ani după retehnologizarea sa.

Mai mult, prelungirea duratei de viață a Unității 1, precum și a viitoarele două unități CANDU pe care le avem în plan să le dezvoltăm, vor aduce beneficii multiple pentru România: păstrarea unor locuri de muncă de înaltă calitate, precum și crearea de noi locuri de muncă, investiții în comunitate, o contribuție importantă la bugetul local și de stat, precum și proiecte pentru lanțul de aprovizionare local, ca parte a viziunii noastre de a crea un viitor sustenabil pentru generațiile următoare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica SA.

„Datele fundamentale de pe piața energiei nucleare arată că va exista o cerere susținută și robustă din partea guvernelor din întreaga lume pentru prelungirea duratei de viață a reactoarelor și pentru construcții noi”, a comentat Ian L. Edwards, președinte și director executiv, AtkinsRéalis.

„De la începutul anilor 1970, au fost construite aproximativ 600 de reactoare nucleare comerciale în întreaga lume, iar aproximativ 440 sunt încă în funcțiune. Multe dintre aceste reactoare se apropie de sfârșitul duratei lor de viață.

Având în vedere că se așteaptă ca cererea globală de energie electrică de bază să se dubleze sau să se tripleze, ceea ce echivalează cu o piață pentru peste 1.000 de reactoare noi, există multe oportunități de prelungire a duratei de viață pe care tehnologia noastră CANDU extrem de avansată este bine poziționată pentru a le valorifica, ajutând în același timp Canada să își mențină statutul vital de națiune nucleară de nivel 1”, a mai adăugat acesta.

Vezi și: România importă electricitate de 2.100 MWh, cât producția Hidroelectrica. Producția este aproape de zero în eoliene, iar un reactor de la Cernavodă este ieșit din funcțiune