În Postul Paștelui, preparatele tradiționale care conțin carne pot înlocuite cu mâncăruri la fel de gustoase și nutritive. În această perioadă, creștinii se abțin de la alimentele de origine animală, iar alegerea unor preparate hrănitoare poate fi o provocare pentru gospodine. Însă, cu puțină inspirație și creativitate, pot fi gătite rețete delicioase și sățioase. Printre acestea se numără și ciorba de sfeclă, extrem de gustoasă și cu numeroase beenficii asupra organismului.
Sfecla roșie este bogată în fibre, fiind cunoscută pentru creșterea bacteriilor sănătoase din intestin. Aceasta este slabă în calorii și nu conține colesterol, notează Healthline. Totodată, sfecla roșie conține o cantitate redusă de carbohidrați, este foarte scăzută în proteine, dar este bogată în micronutrienți precum acid folic și potasiu, dar și în substanțe biologic active. De asemenea, aceasta are un conținut moderat de fibre.
Pe lângă asta, sfecla roșie crește oxigenarea celulelor și combate stresul oxidativ răspunzător de îmbătrânire și de dezvoltare a bolilor cronice precum cele cardiovasculare și cancerul. Așadar, motivele pentru care ar trebui să prepari o ciorbă de sfeclă sunt numeroase, aceasta fiind și extrem de gustoasă.
Iată lista ingredientelor necesare pentru ciorba de sfeclă:
Mod de preparare:
Se curăță sfecla, se spală și se dă prin răzătoare, apoi se pun pe foc într-o oală cu apă morvocul curățat, pătrunjelul tăiat cubulețe, alătui de ceapa curățată și tocată mărunt.
După aproximativ 5 minute, se adaugă cartofii curățați și tăiați subțiri și sarea. Atunci când cartofii încep să se înmoaie, se adaugă tăițeii. După câteva minute, seadaugă și borșul fiert separat și strecurat. Se mai lasă la fiert timp de 10 minute, după care se presară cu leuștean și pătrunjel mărunt și se ia de pe foc. Sfecla crudă se oprește puțin și se toarnă peste ea apă clocotită. Aceasta se lasă până când apa s-a înroșit bine și se adaugă în ciorbă.
Citește și: Cea mai delicioasă ciorbă de burtă de post! Rețeta care-i va cuceri și pe cei mai pretențioși gurmanzi