Mulți dintre cei care țin Postul Paștelui în 2025, în special persoane care au serviciu și care nu au prea mult timp de petrecut în bucătărie, dar și persoane care preferă varietatea aleg să apeleze și la servicii de catering sau la serviciile restaurantelor.
În post, unitățile care au ca obiect de activitate prepararea mâncărurilor își adaptează oferta și introduc multe feluri de mâncare care nu conțin carne.
Spre exemplu, la un restaurant din localitatea suceveană Voroneț, o porție de ciorbă de fasole în pâine costă 33 de lei, acesta fiind cel mai comandat preparat.
Restaurantul oferă un meniu de post foarte variat, clienții având de ales între preparate precum: sărmăluțe de post, ciorbă de cartofi sau de fasole, păstăi cu mujdei și mămăliguță, ciupercuțe la tigaie, iar cele mai apreciate deserturi de post sunt negresa și poalele-n brâu cu miere și lămâie.
„Mâncarea de post este considerată a fi nesăţioasă, noi o facem să fie. Toate ingredientele sunt de la producatori locali”, spune Maria Vicol, manager restaurant, potrivit Observator.
Burgerul vegetarian și ciorba de legume sunt două dintre cele mai apreciate preparate de post de către cei care apelează frecvent la firmele de catering.
Cei care muncesc de acasă sau de la birou și obișnuiesc să comande mâncare printr-o aplicație de livrare trebuie să știe că aceste firme au în meniuri și preparate de post. Prețurile nu sunt, însă, dintre cee mai mici.
De exemplu, un burger vegetarian costă între 45 și 55 de lei, un meniu chinezesc 36 de lei, iar o ciorbă de legume 20 de lei.
În perioada posturilor, comercianții de legume și fructe din piețe au vânzare bună. Gospodinele îi frecventează mai mult decât în restul anului și nu pleacă niciodată cu plasele pe jumătate goale.
„Avem salată, spanac românesc, ceapă, ridichea, varză, varză noua, de toate. Roșii de Grecia, roșii de Spania, din pacate nu au aparut cele românești”, a spus un comerciant pentru sursa menționată anterior.
În această perioadă, în piețe, 1 kg de cartofi sau de ceapă costă 5 lei, 1 kg de fasole se vinde la prețuri curpinse între 10 și 15 lei, 1 kg de sfeclă este 8 lei, unul de morcovi 7 lei, iar o legătură de ridichi se vinde cu 2 lei.