- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Revine facultatea de 2 ani în România. A fost anunțată lista domeniilor în care se va studia mai puțin. Salariul unui astfel de debutant va fi de minim 4.000 de lei

14 Mar, 23:36 • Bumbeneci Diana
Facultatea de 2 ani revine în țara noastră! Care sunt meseriile în care poți activa cu acest tip de învățământ.
Revine facultatea de 2 ani în România. A fost anunțată lista domeniilor în care se va studia mai puțin. Salariul unui astfel de debutant va fi de minim 4.000 de lei

Facultatea de doi ani revine în țara noastră. În acest sens, cursurile scurte din sistemul universitar sunt soluţia pentru tinerii care vor să obţină rapid o diplomă cu care să îi angajeze. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca.

Revine facultatea de 2 ani în România

Ideea apare în noua lege a educaţiei ca soluţie pentru criza de specialişti de pe piaţa muncii. Facultatea de 2 ani în România va fi accesibilă tuturor românilor.

Orice universitate poate organiza astfel de programe, în afară de Medicină, Drept şi Arhitectură. Ingineri, bibliotecari, economişti sau informaticieni sunt câteva dintre domeniile universitare care vor avea şi cursuri de scurta durată. E nevoie de 2 ani şi 60 de credite acumulate, plus practică pentru toti studentii.

„Reînfiinţăm ciclul scurt de admitere cu diplomă de Bacalaureat, companiile mari au solictat asta, în special IT, au nevoie nu de licență, dar au nevoie de un nivel intermediar de învățământ superior, este o tendință europeană și există facilități fiscale pentru operatorii economice pentru dual”, a precizat Ligia Deca, ministrul Educației.

Mai poți citi: A fost semnat oficial ordinul privind structura anului școlar! Ligia Deca schimbă complet vacanța elevilor

Facultatea de 2 ani în România
Facultatea de 2 ani în România

„Este mai mult decât o postliceală, tânărul va învaţa şi concepe şi instrumente şi elemente de conținut importante care să facă diferența, să poată să intervină într-un echipament când trebuie.

Are o flexibiliate mai mare și evident poate să câștige, să aibă un nivel salarial mult mai mare decât un absolvent de nivel postliceal”, a spus Mihnea Costoiu, rector Politehnică.

Cererea de pe piaţa muncii este una de-a dreptul colosală, mai ales în domeniul ştiinţelor exacte. Din acest motiv, angajatorii îi aşteaptă cu braţele deschise și cu salarii bine cotate, chiar și pe cei cu facultatea de 2 ani.

„Ne-ar ajuta foarte mult pentru că noi de asemenea în cadrul companiei oferim training încă de la front zero.

Un salariu pentru un debutant undeva la 4.000 de lei ar fi o cotație corectă”, a spus Ionescu George Liviu, director tehnic companie energie sisteme fotovoltaice.

Noua formă a documentului legislativ mai prevede și că românii pot continua cu studiile de licenţă standard şi după acest ciclu scurt. Există însă o singiră condiţie: să treacă examenul de admitere de la facultatea aleasă.

Citește și: Știu elevii din România să se apere în caz de cutremur? Ministerul Educației răspunde solicitărilor DailyBusiness și anunță câte ore educative privind siguranța în situații de risc s-au făcut în școli

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult