- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Revine serviciul militar obligatoriu? Nicolae Ciucă: „Trebuie să se revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi”

18 May, 15:02 • Stefan Simion
Nicolae Ciucă face aluzia zilei despre serviciul militar obligatoriu. Oficialul susține că trebuie să se revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi.
Revine serviciul militar obligatoriu? Nicolae Ciucă: „Trebuie să se revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi”

Ar putea reveni serviciul militar obligatoriu? Războiul Rusiei în Ucraina a trezit îngrijorări reale la Bucureşti, prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat joi, la conferinţa Black Sea and Balkans Forum, că s-a dus era armatelor mici, tehnologizate şi trebuie să se revină la armate de masă, notează monitorulapararii.ro, informează Mediafax.

„Astfel, pe planşa de lucru, revine constructul industriei de apărare care trebuie să devină industrie de război şi armatelor mici tehnologizate şi sofisticate de profesionişti care trebuie să revină la armate de masă cu rezerve la nivelul întregii societăţi şi capacităţi de mobilizare extinsă, pentru a face faţă unui război pe scară largă, un război lung şi de înaltă intensitate, care epuizează resursele”, spune Nicolae Ciucă.

Te mai poate interesa: Vor fi chemați rezerviștii în Armată? Oficial MApN: „Ultima ediție a planului privind verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și teritoriului pentru apărare prin exerciții de mobilizare a fost aprobat în CSAT”

Nicolae Ciucă, despre serviciul militar obligatoriu
Nicolae Ciucă, despre serviciul militar obligatoriu

Nicolae Ciucă a acuzat Rusia că foloseşte pretextul războiului pentru a interzice traficul maritim şi survolul la est de România şi cere o prezenţă NATO întărită: „Libertatea survolului şi libertatea circulaţiei maritime, libertatea navigaţiei în apele teritoriale, zone economice exclusive şi zona internaţională liberă din Marea Neagră crează o componentă distinctă de ameninţări de securitate care reclamă întărirea prezenţei Alianţei.”

Mai mult, oficialul român a menţionat şi incidentele aeriene care au avut loc în apropierea graniţelor României:

În afară de zonele interzise, zone interzise cu lunile, chiar cu anii, pentru exerciţii de tragere, pentru operaţiunile periculoase în timp de război, abuzurile Rusiei s-au tradus în doborârea controlată ulterior a dronei americane de supraveghere de către siajul avionului rus de vânătoare, sau o intervenţie similară şi periculoasă la adresa avionului polonez participant la o misiune FRONTEX într-un zbor agresiv periculos. La capitolul ameninţări, trebuie să reţinem abuzul produs de către Rusia pe arii întregi din Marea Neagră, care nu vizează exclusiv Ucraina, acolo unde a anunţat exerciţii militare continue, de luni de zile, şi aşa cum spuneam chiar de ani”, încheie Ciucă.

Vezi și: Continuă spectacolul dezvăluirilor pe tema pensiilor speciale! Un pensionar militar din România și-a publicat talonul de pensie din februarie 2023

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult