- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rezultate record pentru rafinării și benzinării în 2022. La polul opus, o companie a înregistrat cel mai redus profit din ultimii 6 ani din România

07 Jun, 09:31 • Lupu Alexandra
An record pentru rafinării și benzinării. Iată ce rezultate au obținut companiile din acest domeniu în România în 2022.
Rezultate record pentru rafinării și benzinării în 2022. La polul opus, o companie a înregistrat cel mai redus profit din ultimii 6 ani din România

An record pentru companiile care dețin rafinării și benzinării! Se pare că vânzările și profiturile au atins un nivel extraordinar, spune profit.ro.

Totul se explică prin intermediul exploziei prețurilor la produsele energetice și prin consecințele politicilor economice ale statelor europene în urma declanșării războiului din Ucraina. Cu toate acestea, se pare că nu toate companiile s-au bucurat de același succes: una dintre ele a înregistrat cel mai redus profit din ultimii 6 ani.

An record pentru rafinării și benzinării

Companiile care dețin rafinării și benzinării au profitat din plin de explozia prețurilor la produsele energetice și de consecințele politicilor economice ale statelor europene în urma declanșării războiului din Ucraina. Anul 2022 a fost unul record pentru societăție din acest segment.

Primele informații arată că vânzările și profiturile OMV Petrom, Rompetrol Rafinare și Lukoil au atins un nivel record în decursul anului trecut, atât datorită evoluției cotațiilor internaționale, cât și prin creșterea cererilor regionale, în special a celor ucrainene. La polul opus, MOL a înregistrat cel mai redus profit net din ultimii 6 ani din România. OMV Petrom și-a majorat rezultatul net din activitatea de rafinare și din cea de distribuire a carburanților cu până la 53% față de 2021. Astfel, în decursul anului trecut, compania a ajuns la o cifră record de 4 miliarde de lei. În comparație cu rezultatele din 2020, profitul OMV Petrom a crescut cu 4 ori.

Citește și despre: Ucraina a decis. Reprezentanții interzic importurile de combustibili de proveniență rusă. Totul ar putea conduce la creșterea cererilor din rafinăriile românești

Rafinării
Rafinării

Rafinăria Petrobrazi a avut și ea o evoluție considerabilă. În 2022, a rezultatele au crescut cu 62.3%, cu până la 31 miliarde de lei. Cifra este dublă în comparație cu cea înregistrată în 2020, de 13.6 miliarde de lei.

Rompetrol Rafinare a reușit să ajungă la un profit de 666 milioane de lei în 2022. Totul s-a întâmplat după ce, în ultimii 3 ani, compania a înregistrat pierderi cumulate de peste 1.4 miliarde de lei. Rompetrol Downstream a raportat pentru 2022 afaceri nete de 16 miliarde de lei. Creșterea este de 31% față de 2021. Totodată, profitul raportat este de 190 milioane de lei, dublu față de cel din anul precedent.

Lukoil a raportat un profit record de 235 milioane de lei. Creșterea este de 42% față de 2021. Excepție face grupul maghiar MOL. Profitul net al companiei a fost de doar 161 milioane de lei, deși vânzările au atins în 2022 un nivel record de 9.3 miliarde de lei. Acesta este cel mai redus profit net din ultimii 6 ani.

Vezi și: Grupul MOL, profit de 714 milioane de dolari doar pentru primele 3 luni din acest an