- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 15 mai 2024. Anunțul BNR pentru milioanele de români care au credite în LEI

15 May, 11:05 • Bumbeneci Diana
ROBOR 15 mai 2024. Anunțul zilei de miercuri pentru toți românii care au credite în lei. BNR confirmă ce se întâmplă cu ROBOR și IRCC.
ROBOR 15 mai 2024. Anunțul BNR pentru milioanele de români care au credite în LEI

ROBOR 15 mai 2024. Banca Națională anunță astăzi, 15 mai, ce se întâmplă cu indicele ROBOR la 3 și 6 luni, dar și cu indicele IRCC. Sunt vizați toți românii care au credite în lei la băncile de pe teritoriul țării.

ROBOR 15 mai 2024

Conform noului curs BNR, indicele ROBOR la 3 luni a stagnat la 6,05%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

ROBOR 15 mai 2024
ROBOR 15 mai 2024

Diferența între ROBOR și IRCC

ROBOR și IRCC sunt două rate de referință utilizate în România pentru calculul dobânzilor la diverse tipuri de împrumuturi, inclusiv la creditele ipotecare. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este o rată de dobândă calculată pe baza mediei ponderate a dobânzilor la care băncile românești își împrumută între ele fonduri în lei pe termen scurt.

Pe de altă parte, IRCC (Indicele Robor la 3 luni, calculat pe baza tranzacțiilor reale) este o variantă a ROBOR, introdusă în ianuarie 2020 ca urmare a adoptării Legii 304/2015 și modificată prin Legea 222/2020.

Principala diferență între cele două constă în modul de calcul al ratei. Dacă ROBOR se bazează pe estimări ale băncilor, IRCC este calculat pe baza tranzacțiilor reale dintre acestea. Acest lucru îi oferă IRCC o mai mare transparență și relevanță în raport cu condițiile reale de pe piața financiară. De asemenea, IRCC are ca scop reducerea volatilității și a potențialelor manipulări ale ratei de dobândă. Ambele rate sunt importante pentru consumatori și pentru sistemul bancar, influențând costul creditelor și economiile acestora.

Vezi și: Se întâmplă azi, 15 mai! Sute de euro de la Guvern intră în conturile românilor

Citește și: Anunțul momentului pentru românii care au aceste carduri! Klaus Iohannis a promulgat legea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult