- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR, 16 ianuarie 2024. Cum evoluează indicele în funcție de care sunt calculate ratele românilor

16 Jan, 11:09 • Adrian Popovici
Banca Națională a României anunță cum a evoluat ROBOR marți, 16 ianuarie 2024.  În funcție de cifrele băncii centrale se pot schimba și ratele românilor ale căror credite sunt calculate în funcție de acest indice.
ROBOR, 16 ianuarie 2024. Cum evoluează indicele în funcție de care sunt calculate ratele românilor

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut la 6,15%, de la 6,16%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,19%, anunță BNR.

Banca Națională a României anunță cum a evoluat ROBOR marți, 16 ianuarie 2024.  În funcție de cifrele comuncate de experții băncii centrale se pot schimba și ratele românilor ale căror credite sunt calculate în funcție de acest indice.

Trebuie precizat, înainte de comunicarea noilor date de către Banca Națională a României că indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut luni la 6,16% de la 6,18%, valoare înregistrată în ziua precedentă, potrivit datelor BNR.

Evoluția ROBOR în ultimii ani

După cum arată datele oficiale, ROBOR a început săptămâna în scădere. Indicele a înregistrat luni, 15 ianuarie 2024,  o nouă depreciere şi a ajuns la cea mai mică valoare din intervalul de timp iunie 2022 – prezent. Această scădere constantă pentru ROBOR a început la 1 noiembrie 2022, după ce Consiliul Concurenţei a anunţat o serie de controale la cele mai mari bănci din România, suspectate că ar fi manipulat piața astfel încât dobânzile ROBOR și ratele lunare să crească într-o manieră artificială, conform Economica.

Rata ROBOR la şase luni a înregistrat o scădere la 6,19%, comparativ cu nivelul anterior de 6,22%, în ultima şedinţă, atingând astfel cel mai redus nivel din 4 iunie 2022. În contrast, pe 26 octombrie 2022, ROBOR 6M atinsese un vârf de 8,31%, reprezentând cel mai înalt nivel în ultimii 12 ani şi 9 luni (din 1 februarie 2010). ROBOR 6M a depăşit pragul de 8% pe 29 iulie 2022 şi a atins cea mai înaltă valoare din 1 februarie 2010 încoace pe 9 august 2022 (înregistrând un record în ultimii 12 ani şi jumătate, respectiv 8,27% la 9 august 2022).

ROBOR

Te-ar putea interesa și: ROBOR 12 ianuarie. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în lei la final de săptămână

Diferența dintre ROBOR și IRCC

Indicele ROBOR la 12 luni reflectâă rata dobânzii la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alți actori din sector pentru o perioadă de 12 luni, a înregistrat o ușoară scădere la 6,21%, marcând o coborâre de la 6,24%.

ROBOR, indicele ce măsoară rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele în moneda națională, continuă să fie un barometru important al pieței financiare locale.

Fluctuațiile ROBOR sunt influențate de o serie de factori, printre care se numără politica monetară a Băncii Naționale a României (BNR), nivelul lichidității de pe piață, ratele inflației și orientarea politicilor fiscale.

De menționat că, începând cu primăvara anului 2019, pentru noile credite de consum în lei, a fost introdus un nou indicator de referință – indicele de referință trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a înlocuit ROBOR. El este calculat în funcție de dobânda medie în funcție de care au loc împrumuturile dintre bănci. Această schimbare reflectă ajustările constante în peisajul financiar și noile orientări în sectorul creditării.