- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

ROBOR 17 mai. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în LEI la final de săptămână

17 May, 11:07 • Bumbeneci Diana
ROBOR 17 mai. BNR anunță ce se întâmplă astăzi cu indicii de referință.
ROBOR 17 mai. BNR anunță ce se întâmplă cu creditele în LEI la final de săptămână

ROBOR 17 mai. Banca Națională a României anunță ce se întâmplă cu toate creditele românilor la final de săptămână.

ROBOR 17 mai

Potrivit BNR, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. Indicele ROBOR la 6 luni a stagnat la 6,07%. Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de la 5,96% la 5,8%.

Diferența între ROBOR și IRCC

Ai mai putea citi și: Se dă startul ajutoarelor financiare umflate de la stat! Cine primește 50.000 de euro fonduri nerambursabile

ROBOR 17 mai
ROBOR 17 mai

ROBOR și IRCC sunt două rate de referință utilizate în stabilirea dobânzilor la creditele în lei în România, dar ele au caracteristici și metode de calcul distincte.ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzilor pentru împrumuturile pe termen scurt între băncile comerciale din România.

Aceasta este stabilită zilnic de Banca Națională a României (BNR) pe baza cotațiilor comunicate de principalele bănci din țară. ROBOR este utilizat ca referință pentru calculul dobânzilor variabile la creditele acordate înainte de mai 2019 și pentru diverse instrumente financiare.IRCC (Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor) a fost introdus în mai 2019 pentru a înlocui ROBOR în calculul dobânzilor variabile la creditele noi pentru populație.

IRCC este calculat trimestrial de către BNR, pe baza dobânzilor efective la care băncile își împrumută bani pe piața interbancară, reflectând mai fidel costul real al creditării. IRCC este menit să fie mai transparent și mai stabil comparativ cu ROBOR.Pe scurt, ROBOR este utilizat pentru împrumuturi între bănci și pentru creditele vechi, în timp ce IRCC se aplică pentru creditele noi destinate consumatorilor, oferind o alternativă considerată mai echitabilă și mai predictibilă pentru debitori.

Citește azi și: Toți banii românilor vor fi verificați de ANAF. Guvernul a dat ordin. Au început primele confiscări

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult