- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Milano, unul dintre cele mai scumpe orașe în care românii aleg să trăiască. Chiria medie este de 20,14 euro pe metru pătrat

07 Nov, 14:23 • Bocioacă Bianca
Milano este unul dintre cele mai cunsocute orașe italiene, iar în ultimii ani tot mai mulți străini, printre care și români, au decis să se mute aici, pentru a avea un trai mai bun.
Milano, unul dintre cele mai scumpe orașe în care românii aleg să trăiască. Chiria medie este de 20,14 euro pe metru pătrat

Statisticile arată că aproximativ 280.000 de străini locuiesc în Milano, ceea ce înseamnă 20,3% din populația orașului, fiind a doua cea mai populară zonă din Italia, după Roma. Oameni din Marea Britanie, SUA, Filipine, Ecuador sau România au ales să se stabilească aici, conform stiridiaspora.ro.

Pentru că piața muncii și viața cosmopolită din Milano sunt pline de oportunități, iar salariile sunt pe măsură, orașul a fost clasat pe locul trei în clasamentul celor mai scumpe orașe italiene.

La ce preț ajunge chiria în Milano

Chiriile au fost întotdeauna scumpe în acest oraș, dar în ultimul an prețul acestora a crescut considerabil. În primele luni din 2022, chiria media a crescut cu 11,2%, comparativ cu aceeași perioadă de anul trecut. Chiria medie lunară este de 20,14 euro pe metru pătrat.

În centrul orașului, în zone precum Duomo, Cadorna, Cordusio sau Parco Sempione, costul ajunge și la 33 de euro pe metru pătrat. Astfel, chiria unui apartament cu o cameră, în zona centrală, costă aproximativ 1.260 de euro lunar. Cu cât un apartament de același tip se află mai departe de centru, de exemplu, cu atât prețul scade. O locuință de la periferie va avea o chirie medie lunară de 830 de euro.

Românii care doresc să închirieze o cameră single dintr-un apartament comun, pot plăti până la 620 de euro.

Citește și: Ireal! Cum și-a găsit un român din Italia Mercedesul! Dauna se ridică la 14.000 de euro

Care sunt facturile pe care le plătesc locuitorii din Milano

În majoritatea contractelor de închiriere din Italia, utilitățile nu sunt incluse în chirie. De obicei, facturile sunt influențate de cheltuielile individuale ale unei gospodării. Cheltuielile lunare pentru un apartament de 85 de metri pătrați includ facturile la gaz, electricitate și apă și taxele de colectare a deșeurilor. În medie, costul ajunge la 207 euro, cu 31 de euro peste media națională din Italia.

Produse de bază și ieșiri în oraș

Din cauza nivelului record al inflației, în ultimele luni prețul produselor alimentare a crescut drastic. În privința cumpărăturilor, Milano este cel mai scump oraș italian, costul unui coș de cumpărături cu produse de bază putând să ajungă la 116 euro. O familie plătește lunar aproximativ 441 euro numai pentru alimente, potrivit ziarului La Repubblica.

Cei care vor să mănânce în oraș, trebuie să știe că prețurile diferă de restaurantul ales, dar și de localizarea acestuia. Într-un oraș de nivel mediu, o masă pentru două persoane, cu trei feluri de mâncare, poate costa între 80-90 de euro. La un restaurant ieftin, costul se ridică la 25 de euro de persoană.

Pentru cei ce doresc să își petreacă timpul liber în oraș, costul depinde, și de această dată, de locul ales. Un bilet la cinema costă în jur de 10 euro, iar închirierea pentru o oră a unui teren de tenis 25 de euro.

Citește și: Salariile badantelor și bonelor din Italia care depășesc suma de 1.000 de euro nu vor mai putea fi încasate în numerar

Transportul public din Milano este unul eficient, dar în zadar

Transportul public este foarte dezvoltat și accesibil, metroul fiind una dintre cele mai rapide modalități de deplasare, dar există și autobuze și tramvaie. Abonamentul lunar costă 39 de euro, iar cel anual 330 de euro. Există reduceri pentru rezidenții cu venituri mici, persoanele sub 30 de ani și studenți.

În ciuda faptului că rețeaua de transport public este eficientă, foarte mulți localnici aleg să folosească propriile vehicule. Potrivit datelor, în Milano există nouă mașini la 10 locuitori.

În afară de costurile mari la comnustibil, parcarea dă și ea bătăi de cap, tarifele începând de la 1,20 euro pe oră la periferie și 4,50 euro în zonele centrale.

În centru au acces numai mașinile ecologice și se percepe o taxă de 2 euro pentru rezidenți, iar pentru nerezidenți, taxa este de 5 euro.