- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România a renunțat la dosarul cu șină și copii ale actelor oficiale DOAR pe hârtie. Funcționară ANAF: ”Nu mă interesează pe mine asta!”

05 Jul, 12:21 • Andrei Alina
România a renunțat la dosarul cu șină și copii ale actelor oficiale DOAR pe hârtie. Decizia nu a ajuns și la urechile angajaților ANAF, care cer în continuare copii ale documentelor emise de stat. 
România a renunțat la dosarul cu șină și copii ale actelor oficiale DOAR pe hârtie. Funcționară ANAF: ”Nu mă interesează pe mine asta!”

Legea 9/2023, conform căreia vor dispărea dosarul cu șină, copiile legalizate și copiile după diferite acte, a intrat în vigoare de astăzi. Cu alte cuvinte, instituțiile statului nu mai au voie să solicite cetățenilor dosare cu șină sau copii ale documentelor pe care aceștia le depun. De asemenea, instituțiile publice sunt obligate să asigure gratuit fotocopierea documentelor ale căror copii sunt necesare la întocmirea dosarelor. Asta în teorie.

Citește și: Modernizări puternice în instituțiile de stat! Dosarul cu șină dispare, iar copiile actelor nu vor mai fi necesare

 

România a renunțat la dosarul cu șină și copii ale actelor oficiale DOAR pe hârtie

În practică, situația stă cu totul altfel.

Știu că am mai scris despre ANAF; știu că știți și voi bubele lor. Dar eu continui să fiu uimită de tupeul și nepăsarea de care dau dovadă oamenii ăștia la fiecare interacțiune. De astăzi, conform legii, funcționarii din instituțiile statului nu mai au voie să ne ceară copii după documente emise de stat, dosare cu șină și alte chestii de papetărie. Dacă au nevoie de copie de buletin, trebuie să o facă singuri.

Mbun, mă duc la ANAF și mi se cere copie după buletin, îi zic madamei că nu mai are voie să îmi ceară asta de azi, la care ea începe să radă și îmi zice că e o prostie, nu există așa ceva, poate să îmi ceară copii după orice documente trebuie. Dau să îi arăt pe telefon că de azi asta e regulă, face un semn de scârbă cu mâna, după care zice fix așa: NU MĂ INTERESEAZĂ PE MINE ASTA.

Cam asta e atitudinea: nu îi interesează pe ei, ei sunt acolo să complice treaba, nu să trateze contribuabilul cum trebuie și să fie la curent cu ce și cum au voie să facă sau nu.

P.S. Aveam copie după buletin, desigur. N-am coborât nici eu din copac ieri și mă așteptăm să dau de chestia asta, dar să mi se spună că încă au de rezolvat chestii, că încă nu-s pregătiți etc. Nu să mi se spună cu sictir că nu o interesează cum trebuie să își facă treaba, ce-i drept”, a scris o femeie pe Facebook.

Citește și: START la noi vouchere de 3.000 de lei pentru facturile la energie! Românii trebuie doar să depună dosarele