- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modernizări puternice în instituțiile de stat! Dosarul cu șină dispare, iar copiile actelor nu vor mai fi necesare

04 Jul, 11:23 • Constantin Cristina
De astăzi, instituțiile de stat nu vor mai avea voie să le ceară românilor dosar cu șină sau copii ale actelor. Ce prevede noua lege.
Modernizări puternice în instituțiile de stat! Dosarul cu șină dispare, iar copiile actelor nu vor mai fi necesare

Modernizări la nivel de instituții! Dosarul cu șină rămâne o amintire în memoria românilor, iar la fel de bine vor rămâne și copiile actelor necesare, a transmis antena 3 CNN.

Citește și: Încă o mare problemă se adaugă în portofoliul unei țări! Scenariu sumbru pentru cei mai mari proprietari care sunt forțați să-și vândă activele

Modernizări puternice în instituțiile de stat! Dosarul cu șină dispare, iar copii ale actelor nu vor mai fi necesare

Instituțiile publice, atât cele centrale, cât și cele locale, nu vor mai avea voie să ceară românilor dosar cu șină sau fără, în momentul unor solicitări. De asemenea, copiile după acte, după buletine, nu vor mai exista. De astăzi, această procedură se va desfășura online, prevede legea.

Mai mult, instituțiile sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail, și trebuie să aibă o adresă de e-mail specială în acest scop.

Potrivit legii, cloudul guvernamental ar trebui să înlocuiască copiile și dosarele, fiind promulgată la începutul anului, dar se va aplica de azi, 4 iulie. Angajații care vor cere aceste lucruri, vor fi cercetați disciplinar, a spus fostul ministru al Dezvoltării.

instituții, dosar cu șină
instituții, dosar cu șină

Adio vouchere de vacanță

Deși criteriile pentru care sunt emise voucherele de vacanță nu sunt discriminatorii, o listă cu o categorie de români nu vor mai beneficia de aceste tichete. Este vorba de persoanele care și-au luat concediul medical pentru o perioadă mai lungă de timp, iar pentru acest fapt, aceștia nu vor mai primi, anul acesta, vouchere de vacanță.

Voucherele de vacanță sunt bonuri de valoare tipărite pe hârtie, asemănătoare cu tichetele de masă, sau sub forma unui card bancar pe suport electronic, care sunt acordate conform regulilor negociate în contractele colective sau, în urma consultărilor cu angajații, în regulamentele interne.

Chiar dacă statul sprijină salariații, dar și economia, beneficierea de aceste vouchere presupune anumite condiții clare. Prima regulă ar fi că participanții la raporturile juridice de muncă trebuie să negocieze colectiv o serie de aspecte sau, atunci când nu poate fi încheiat un contract de muncă, să se consulte înainte de stabilirea unor reguli, în condițiile art. 241 din Codul muncii.

Alte articole: Cine sunt românii care nu mai primesc vouchere de vacanță în 2023. Ce să NU faci pentru a nu pierde beneficiul