- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România cere ajutor NATO pentru paza spațiului aerian. Măsuri dure se anunță după scandalul dronei căzute în Deltă

11 Sep, 21:08 • Constantin Cristina
România va lua măsuri de întărire a monitorizării și securizării spațiului aerian. Ministrul Apărării Naționale cere ajutor NATO pentru paza spațiului aerian.
România cere ajutor NATO pentru paza spațiului aerian. Măsuri dure se anunță după scandalul dronei căzute în Deltă

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale și Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, s-au întâlnit luni, la sediul MApN, cu şeful Gărzii Naţionale a statului american Alabama, generalul-maior Sheryl E. Gordon, a precizat stiripesurse.ro.

Citește și: A fost prezentat rezultatul rezultatul investigației din comuna din Tulcea unde ar fi căzut o dronă rusească. Armata Română, declarații de ultimă oră

România cere ajutor NATO pentru paza spațiului aerian. Măsuri dure se anunță după scandalul dronei căzute în Deltă

„Avem în vedere măsuri de întărire a monitorizării şi securizării spaţiului aerian al României şi, implicit, al NATO, atât prin eforturi în plan naţional, cât şi prin cooperarea cu aliaţii, prioritatea maximă fiind siguranţa cetăţenilor noştri, mai ales a celor din comunităţile din proximitatea atacurilor brutale ale Federaţiei Ruse asupra porturilor civile ucrainene”, a declarat ministrul Apărării Angel Tîlvăr.

Ei au abordat subiectul securității în regiunea Mării Negre și au discutat despre impactul războiului de agresiune al Federației Ruse în Ucraina asupra securității euroatlantice. De asemenea, au pus în discuție aspecte semnificative legate de colaborarea dintre România și Statele Unite în domeniul apărării, în cadrul Parteneriatului Strategic România-SUA și Programului de Parteneriat Statal (SPP) cu Garda Națională a Statului Alabama, inițiat cu trei decenii în urmă.

În plus, au analizat consecințele atacurilor Federației Ruse asupra infrastructurii portuare din Ucraina, situată în proximitatea granițelor României, și au discutat despre efectele acestor acțiuni asupra securității alimentare globale.

NATO
NATO

Ministrul Apărării a exprimat recunoștința pentru angajamentul forțelor armate ale Statelor Unite desfășurate în România și pentru cooperarea militară excelentă cu forțele armate române în scopul asigurării interoperabilității și contribuției la consolidarea securității în spațiul euro-atlantic de pe flancul estic.

Oficialul român a subliniat importanța întăririi misiunilor de patrulare aeriană în România și și-a exprimat aprecierea pentru decizia Statelor Unite de a desfășura aeronave F-16 în această direcție. Totodată, s-a evidențiat rolul pe care Programul de Parteneriat Statal cu SUA poate să-l aibă în operaționalizarea Centrului de instruire F-16 din România.

„Am transmis mulţumiri generalului-maior Gordon pentru demersurile sale susţinute de întărire a relaţiilor de cooperare militară. Am identificat noi activităţi de colaborare în domeniul Mil-to-Mil, prin specializarea şi perfecţionarea militarilor în centrele de instruire ale Gărzii Naţionale a statului Alabama şi ale Armatei SUA”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

Alte articole: Localitatea din România care va fi monitorizată cu drona. Autoritățile vor să afle cine „fură” apa. 40% din cantitatea din reţea nu este facturată