- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România cere noi măsuri pentru cerealele ucrainene. Europarlamentarii români critică Comisia Europeană pentru deciziile luate. „Ţara cea mai afectată este România”

11 May, 08:47 • Lupu Alexandra
Cerealele ucrainene, un nou subiect de discuție. Europarlamentarii români s-au arătat nemulțumiți de măsurile Comisiei Europene.
România cere noi măsuri pentru cerealele ucrainene. Europarlamentarii români critică Comisia Europeană pentru deciziile luate. „Ţara cea mai afectată este România”

România a fost în centrul dezbaterilor de la Bruxelles! Europarlamentarii români au ridicat problema cerealelor ucrainene și au cerut noi măsuri din partea Comisiei Europene, dar în același timp, reprezentanții statului român au criticat reacția lentă a comisarului european pentru agricultură, spune stiripesurse.ro.

Problema cerealelor ucrainene a fost ridicată din nou

Eurodeputații au vorbit în Parlamentul European problemele generate de afluxurile de cereale din Ucraina. Mai mult decât atât, europarlamentarii români au cerut noi măsuri din partea Comisiei Europene, ajungând în cele din urmă să critice reacția lentă a comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechovski.

Wojciechovski a declarat, în timpul unei dezbateri în plenul Parlamentului European, că există milioane de tone de cereale ucrainene care trebuie să treacă prin statele vecine din UE, având în vedere că lanțurile logistice au fost întrerupte de război. Mai mult decât atât, comisarul european pentru dezvoltare rurală a confirmat că Ucraina a exportat 48 milioane de tone de cereale, iar jumătate s-au dus în UE.

„Lanţurile logistice tradiţionale sunt întrerupte de război. Sunt milioane de tone care trebuie să treacă prin statele vecine din UE. Mari volume au fost comercializate în ţările membre vecine şi au fost destabilizate pieţele locale.

Ucraina a exportat 48 de milioane de tone de cereale, din care jumătate în UE”, a spus comisarul european pentru dezvoltare rurală.

Citește și: România: dependentă de importuri, deși are condiții extrem de favorabile pentru agricultură. Daniel Botănoiu, președintele AFR „Problemele noastre rămân extrem de grave”

Din cantitatea menționată, 2.5 milioane de tone de cereale au ajuns în România. Wojciechovski precizează că aceste cantități importante au provocat dificultăți considerabile pentru fermierii din țară. Totul s-a întâmplat pentru că agricultorii din România nu și-au mai putut vinde propriile cereale.

Comisarul european a dat România drept exemplu, spunând că statul român a asigurat transportul a 6.5 milioane de tone de cereale din Ucraina. Wojciechovski a promis că executivul UE va lucra cu statele membre pentru a facilita tranzitul de cereale din Ucraina pentru coridoarele de solidaritate. La finalul intervenției sale, comisarul european a spus că nu trebuie să uităm că Ucraina luptă pentru libertate.

Cereale
Cereale

Siegfried Mureşan, din grupul PPE, a confirmat că toate statele membre vor să ajute Ucraina, iar în tot acest timp, țările membre să nu fie afectate de acest lucru. Eurodeputatul i-a transmis comisarului european că, având în vedere poziția lui, trebuie să se asigure că tranzitul cerealelor este organizat cum trebuie.

„În poziţia dvs. de comisar pentru agricultură, trebuie să vă asiguraţi că tranzitul cerealelor acolo unde este nevoie este organizat cum trebuie.

Trebuie să puneţi în funcţiune şi să faceţi să funcţioneze acest mecanism. Peste două-trei luni de zile va veni noua recoltă. Cerealele ucrainene trebuie să poată părăsi UE şi să ajungă acolo unde este nevoie de ele”, spune Mureşan.

Victor Negrescu l-a criticat și el pe comisarul european pentru agricultură, spunând că nu a auzit nicio soluție pe termen lung din partea lui. La final, Wojciechovski a transmis sincere mulțumiri României, tocmai pentru că a asigurat tranzitul cerealelor ucrainene prin coridoarele de solidaritate, în condițiile în care statul român a fost „supraîmpovărat” de situație.

Vezi și: Salariul din agricultură plătit cu 1.200 de euro pe lună. Ce atribuțiuni are un inginer horticol