- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, codașă la viteza internetului. Podiumul este ocupat de țări scandinave

26 Apr, 19:10 • Stefan Simion
Viteza internetului în România a scăzut foarte mult în ultimii ani. Până în urmă cu un deceniu, țara noastră era fruntașă la acest capitol.
România, codașă la viteza internetului. Podiumul este ocupat de țări scandinave

Viteza internetului din România a scăzut până într-atât încât aproape am ajuns Bulgaria din urmă. Folosind datele din instrumentul de verificare a vitezei de încărcare a paginilor Google, compania BusinessComparison a examinat viteza medie de încărcare a paginilor web atât pe desktop, cât și pe dispozitive mobile pentru fiecare țară europeană.

În medie, petrecem peste șase ore pe zi pe internet. Internetul este vital în lumea modernă, permițând accesarea de servicii începând de la divertisment și cumpărături online până la cercetări academice aprofundate și muncă la distanță. În special în țările dezvoltate, internetul oferă posibilitatea vizionării de emisiuni TV și filme pe telefoane, descărcării de fișiere masive în câteva minute și realizarea de întâlniri video online.

Țările scandinave, cea mai mare viteză de internet

Pe primul loc se situează Suedia cu cea mai rapidă viteză de încărcare pe desktop de 3,74 secunde. Este urmată tot de o țară scandinavă, Finlanda (3,84 secunde), prima țară din lume care a făcut accesul la internet un drept legal în 2010.

Citeste si Cea mai nouă metodă de înșelătorie online. Avertismentul Poliției Române. Iată la ce să aveți grijă când navigați pe internet

Pe locul trei, la egalitate, se află Danemarca și Letonia, ambele cu o viteză medie de 4 secunde. Coborând de pe podium, urmează Lituania este pe locul patru (4,14) și Elveția pe locul cinci (4,23).

În ceea ce privește viteza de încărcare pe dispozitivele mobile, Suedia are din nou cea mai bună performanță, cu o viteză medie de 7,48 secunde.

Codașa clasamentului este Turcia (10,22 secunde), această „performanță” datorându-se în principal folosirii de cabluri de cupru vechi de 30 de ani. Turcia este devansată de Bulgaria (9,38), România (8,59), Cipru (7,18) și Polonia (6,09), scrie Euronews

Clasamentul din 2018 punea România pe locul 5 mondial, cu o viteză medie de download de 38,60 Mbps. În ultimii ani, însă, mai multe ţări au depăşit aceste viteze cu valori semnificativ mai mari, toate ţările din top 10 oferind viteze medii de donwload de peste 40 Mbps. Viteza medie de download a României a scăzut semnificativ de la un an la altul, revenind cam la valorile din 2017.

Citeste si Țara în care 1 MB de internet costă 9 euro, dacă roamingul este activat. Metoda prin care putem să plătim mai puțin

Viteza internetului, mai slabă pe dispozitivele mobile

Viteza internetului este mai slabă pe mobil și asta din mai multe motive. Viteza rețelei utilizate de dispozitivele mobile poate fi mai lentă decât conexiunile fixe în bandă largă, deoarece rețelele mobile au limitări care afectează cât de repede pot fi transferate datele. În plus, hardware-ul dispozitivelor mobile tinde să fie mai puțin puternic decât cel al computerelor.

Dimensiunea mai mică a ecranului și rezoluția mai mică a dispozitivelor mobile înseamnă că site-urile web ar putea avea nevoie să încarce diferite elemente sau machete, contribuind la timpi de încărcare mai mari.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult