- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România continuă să fie lider pe piața europeană a vânzării de nuci. Ce se întâmplă însă cu prețurile în 2022

08 Oct, 17:08 • Bumbeneci Diana
România este în continuare cel mai mare producător de nuci al Europei, deși în 2022 seceta a tăiat cu aproximativ 6% din cantitățile realizate. Prețurile însă se schimbă.
România continuă să fie lider pe piața europeană a vânzării de nuci. Ce se întâmplă însă cu prețurile în 2022

Nuci pentru români, dar și pentru europeni, din producția națională! Trendul este unul ascendent în ceea ce privește investițiile în producție cât și în procesare, însă prețurile scad, deși România continuă să fie baza vânzării alimentului „minune”. Mai mult, se pare că piața locală oprește tot mai multă marfă. Uleiul de nucă devine din ce în ce mai popular datorită presupuselor sale beneficii pentru organismul uman.

România continuă să fie lider la vânzarea de nuci

Departamentul pentru Agricultură al SUA estimează pentru România, cel mai mare producător de nuci al Europei, o producție anuală de 53.000 de tone de nuci, cu 6% sub recolta anului anterior, un an bun când fermierii au scos în piață aproximativ 56.000 de tone. Chiar dacă cifrele arată aceste modificări deloc mulțumitoare, ele sunt favorabile pentru anul comercial 2022/2023, cu o producție estimată la 56.300 de tone, în timp ce piața, atât locală cât și cea de export, pare a fi capabilă să absoarbă chiar și mai mult, conform Economica.

Cei mai mulți nuci din țara noastră sunt deținuți de mici fermieri, însă studiile arată că există un interes comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când au devenit disponibile subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pomii fructiferi. Cu toate acestea, din datele USDA, numărul de nuci a crescut constant, de la 1,8 milioane în 2017 la 2  milioane de arbori în 2021 și continuă să crească în continuare.

Mai poți citi: Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%

România continuă să fie lider pe piața europeană a vânzării de nuci. Ce se întâmplă însă cu prețurile în 2022
România continuă să fie lider pe piața europeană a vânzării de nuci. Ce se întâmplă însă cu prețurile în 2022

Mai mult, companiile de la nivel local care se ocupă de prelucrare a nucilor și-au îmbunătățit prezența pe rafturile magazinelor și și-au sporit investițiile în ambalaje inovatoare, sortare și etichetare pentru a capta atenția consumatorilor. În ultimii ani, oamenii au căutat fel și fel de alternative sănătoase pentru alimentație, iar nucile sunt considerate alimente minune, deoarece vin cu multiple beneficii pentru organism.

Consumul de nuci este unul constant pe tot parcursul anului, indiferent de sezon, însă se raportează vânzări mai mari în timpul Crăciunului și al Paștelui, dar există un trend ascendent și la export. Desigur, uleiul de nucă devine tot mai căutat datorită beneficiilor pe care le are pentru organismul uman, iar o  mică parte din producție este recoltată în verde pentru prepararea gemurilor.

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în 2021, fermierii locali au exportat 7.148 de tone de nuci decojite în valoare de 34,8 milioane de euro și 56,7 tone de nuci în coajă în valoare de 139.300 de euro. Principalele piețe de destinație sunt Germania, Franța și Austria.

Mai mult, conform statisticilor, în primele șase luni din 2022 au fost livrate în alte țări peste 4.400 de tone de nuci decojite în valoare de 24,1 milioane de euro, iar importurile au totalizat peste 3.200 de tone în valoare de 16,7 milioane de euro. Țara noastră a devenit cel mai mare producător de nuci al Europei încă din 2018, după doi ani cu randamente record.

Mai poți citi: Alertă alimentară în magazinele Lidl. Napolitane cu Salmonella au fost retrase de urgență de la raft

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult