- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%

06 Oct, 13:55 • Bumbeneci Diana
Alimentele au ajuns în România la un nou record, iar retailerii recunosc că la mijloc este vorba despre o speculă. Specialiștii au oferit detalii despre această situație.
Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%

Produsele sunt din ce în ce mai scumpe la rafturile din România, multe dintre produse ajungând să fie mai scumpe cu 30-50% mai mult, asta deși prețul materiilor prime nu justifică astfel de creșteri. Retailerii au recunoscut în ultima perioadă că este și speculă la mijloc, dar susțin că producătorii se tem că în viitor nu vor avea anumite materii prime, timp în care românii speră ca autoritățile să caute o soluție și să nu mai permită creșterea prețurilor.

Produsele alimentare, scumpite fără motiv

În acest sens, marii retaileri scumpesc produsele preventiv, în așteptarea unei crize alimentare, însă momentan această criză alimentară nu este una reală, iar dacă prețurile au sărit în aer acum, când nu se justifică, care vor fi creșterile când scumpirile vor avea și o bază clară.

Unele materii prime nu au nicio treabă cu războiul din Ucraina, eu zic că este o speculă generalizată“, spunea recent Ioan Stânea, fondatorul Pan Food, unul dintre cei mai mari jucători locali de pe piaţa de dulciuri, informează Ziarul Financiar.

Producătorul de dulciuri a anunțat că s-a decis să majoreze în ultimul an prețurile cu circa 25%, însă costurile cu materiile prime s-au dublat sau chiar triplat.

Citește și: Dacia Spring a depășit Tesla Model 3 în topul vânzărilor europene. Mașina electrică românească produsa în China costă doar 21.400 de euro

Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%
Adevăratul motiv pentru care produsele alimentare din România au fost scumpite și cu 30-50%

Am avut probleme cu retailerii în sensul în care ei nu au acceptat scumpiri.“

De partea cealaltă, retailerii oferă și ei detalii de scumpiri speculative şi spun că negociază dur orice majorare de preţ de la raft, afirmând că românii nu pot suporta scumpiri prea mari sau prea dese, mai ales că în ultimele luni, produsele alimentare au ajuns la un preț record.

Andrei Bica, CFO al Profi, a vorbit și el despre aceste probleme. Specialistul susține că este vorba despre o „luptă“ constantă cu furnizorii, care în continuare majorează preţurile în acelaşi ritm ca şi până acum.

Ai mai putea citi: O categorie de români ar putea primi alocațiile majorate cu 100%

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult