- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România criticată de CEDO pentru mecanismul de restituire al bunurilor naționalizate. „Acesta rămâne insuficient de operaţional şi omogen”

08 Nov, 14:41 • Cornel Ghimeșan
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) condamnă România cu privire la mecanismul de restituire a bunurilor naționalizate în regimul comunist, pe care îl consideră prea puțin eficace.
România criticată de CEDO pentru mecanismul de restituire al bunurilor naționalizate. „Acesta rămâne insuficient de operaţional şi omogen

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a criticat marţi România în legătură cu restituirea bunurilor naţionalizate de fostul regim comunist, considerată insuficient de eficace, scrie AFP.

România a fost deja atenţionată în trecut în legătură cu această problemă, motiv pentru care a adoptat în 2013 o lege nouă care prevede că persoanele ale căror bunuri au fost naţionalizate să obţină o restituire sau o despăgubire. Cu toate acestea, CEDO consideră „mecanismul de restituire rămâne insuficient de operaţional şi omogen”.

Alte articole: Acţiunile companiilor legate de Donald Trump, în creştere după informaţia că ar candida din nou la preşedinţia SUA

Nu este prima oară când CEDO intervine în această problemă

România criticată de CEDO pentru mecanismul de restituire al bunurilor naționalizate. „Acesta rămâne insuficient de operaţional şi omogen"
România criticată de CEDO pentru mecanismul de restituire al bunurilor naționalizate. „Acesta rămâne insuficient de operaţional şi omogen”

CEDO a fost sesizată în 2017 de 53 de cetăţeni români care au obţinut, fiecare, o hotărâre definitivă în favoarea lor, privind emiterea unui titlu de proprietate sau acordarea unei indemnizaţii pentru terenuri confiscate în timpul regimului comunist din perioada 1945-1989.

„În pofida acestor decizii, niciunul dintre reclamanţi nu a primit un titlu de proprietate sau nu a fost repus în posesia bunurilor sale. Unii dintre ei au afirmat că au fost despăgubiţi insuficient”, a indicat curtea într-un comunicat de presă.

Această „neexecutare prelungită a deciziilor adoptate de instanţe judecătoreşti” şi „lipsa unui recurs efectiv în această privinţă” au dus la „impunerea reclamanţilor a unei poveri individuale excesive”, a conchis CEDO.

„Curtea consideră crucial ca România să continue să depună eforturi de a-şi conforma legislaţia şi practica concluziilor la care ajuns Curtea în prezenta hotărâre şi jurisprudenţei sale pertinente”, insistă CEDO.

România a fost condamnată să le plătească reclamanţilor sume de până la 10.000 de euro pentru daune morale

Citește și: Pompa de căldură, soluţia minune pentru reducerea facturilor. Statul suportă 100% investiţia

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult