- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România dispune de trei scenarii pentru aderarea la Spațiul Schengen! Șansele aderării cresc considerabil!

03 Dec, 15:06 • Oprea Alina
Au fost propuse trei variante pentru aderarea României la Spațiul Schengen! Acestea sunt evaluate de instituțiile europene!
România dispune de trei scenarii pentru aderarea la Spațiul Schengen! Șansele aderării cresc considerabil!

Surse guvernamentale de la București spun că la Consiliul JAI de pe 4-5 Decembrie nu va exista un vot cu privire la aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. De asemenea, la finalul lunii Decembrie este posibil ca un Consiliu JAI extraordinar să fie realizat pentru a discuta aderarea României, care va fi în două etape, prima fiind cu intrarea frontierelor aeriene la spațiul european de liberă circulație, din luna Martie a anului 2024.

Între timp, un document public al Consiliului de vineri referitor la reuniunea dedicată afacerilor interne de marţi nu mai menţionează un posibil vot referitor la o „decizie a Consiliului privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria”, ci doar o discuţie despre stadiul în care se află dosarul.

Aderarea României la Spațiul Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen

Ai putea fi interesat și de: Eurodeputatul Nicu Stefănuță, declarații cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen! Lipsa unei decizii în Consiliul JAI poate amâna aderarea cu 6 luni, dacă nu un an!

Trei scenarii pentru aderarea României la Spațiul Schengen

„Varianta 1, pe care personal o propun şi am susţinut-o în discuţiile mele de la Viena şi cu oficialii europeni, presupune o aprobare tacită a intrării României în spaţiul Schengen printr-un vot în cadrul reuniunii ambasadorilor statelor membre UE şi validarea sa în orice Consiliu UE care ar avea loc până la finalul anului. Această formă ar evita ca tema să fie intens discutată, iar guvernul de dreapta din Austria să aibă ocazia de a politiza din nou subiectul”, a comunicat europarlamentarul Victor Negrescu într-o postare publicată pe Facebook, potrivit Digi24.

A doua variantă este considerată a fi mult prea riscanta de către europarlamentar.

„Varianta 2, mult prea riscantă pentru că presupune o politizare a subiectului, implică o discuție și un vot fie în Consiliul de Afaceri Externe din 11 decembrie, fie în Consiliul European. Există riscul ca în această variantă executivul din Austria să simtă nevoia de a-și apăra insistent punctul de vedere transformând tematica într-o miză electorală în raport cu ambițiile sale europene”, a adăugat europarlamentarul român, potrivit sursei citate.

A treia variantă este evaluată de instituțiile europene și aceasta presupune un Consiliu UE extraordinar care să aibă pe ordinea de zi inclusiv acest subiect.

„Este varianta posibilă dacă executivul din Austria va insista cu revendicări adiționale, precum menținerea unor controale suplimentare la frontieră, garanții privind securizarea frontierelor sau un mecanism de aderare specific pentru Bulgaria și România”, a mai spus Negrescu, conform sursei citate.

Aceste variante depind în totalitate de situația politică din Olanda, astfel că această țară se confruntă cu dificultăți în crearea unei majorități guvernamentale, după victoria extremei drepte la ultimele alegeri generale.

„Ne putem aşteptam ca premierul în exerciţiu, Mark Rutte, candidat la şefia NATO, unde are nevoie de sprijinul ţărilor noastre, să susţină ridicarea veto-ului aplicat Bulgariei”, a considerat Negrescu, conform sursei citate.

„În acest context general, dar și în raport cu discuțiile pe care le-am avut recent în Austria și cu reprezentanții instituțiilor europene la cel mai înalt nivel, șansele României de a adera la spațiul Schengen, mai ales în formula accederii etapizate, au crescut simțitor. Invit astfel pe toți cei care caută să politizeze subiectul să acționeze cu prudență și diplomație, și să ajute în mod dezinteresat astfel încât acest obiectiv central al României să fie îndeplinit”, a declarat Negrescu, conform celei citate.

Ai putea fi interesat și de: Spațiul de Schengen. Austria, schimbare radicală de decizie! Acceptă România să adere?