- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România îi răspunde dur Austriei, după votul negativ pentru aderarea la Schengen. Lucian Bode: „Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară”

12 Dec, 13:41 • Bumbeneci Diana
La câteva zile după ce a respins aderarea României la Schengen, Austria primește un nou mesaj dur din partea țării noastre. Ministrul Lucian Bode i-a transmis o scrisoare deschisă omologului său austriac.
România îi răspunde dur Austriei, după votul negativ pentru aderarea la Schengen. Lucian Bode: „Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, i-a transmis o scrisoare deschisă lui Gerhard Karner, omologul austriac. Prin intermediul scrisorii, Bode își exprimă „profunda indignare” faţă de votul din Consiliul JAI împotriva aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior, la Viena, a dat asigurări că este „un prieten al României”. Bode cataloghează această acțiune drept un joc politic nedemn, anunță Agerpres.

Austria a jucat un joc „nedemn” față de România când a respins aderarea la Schengen

„Vă scriu (…) pentru a-mi exprima profunda indignare faţă de votul dumneavoastră din Consiliul JAI, împotriva aderării României la spaţiul Schengen, asta după ce pe 23 noiembrie la Viena, în prezenţa colegilor noştri, îmi dădeaţi asigurări că sunteţi ‘un prieten al României’, iar poziţia dumneavoastră nu este împotriva României ci împotriva unui sistem nefuncţional care nu trebuie extins cu niciun stat”, afirmă Lucian Bode, în scrisoarea postată luni pe pagina sa de Facebook.

Acesta a mai transmis că este vorba aici despre o hotărâre „nedreaptă, injustă, fără nicio justificare reală”. Mai mult, această decizie creează la nivelul UE prejudicii uriaşe şi un precedent periculos în actualul context geopolitic.

Lucian Bode a mai explicat că nu doar meritul României şi al cetăţenilor români a fost călcat în picioare odată cu acest vot, dar şi valorile şi principiile care ne ghidează la nivel european şi că toate statele membre au putut vedea cum Austria a adoptat „o decizie arbitrară, ce încalcă flagrant dreptul României de a fi stat membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen”. Mai mult, argumentele prezentate nu au nicio legătură cu realitatea.

„Domnule ministru, aţi făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp. În întrevederea noastră din luna ianuarie m-aţi asigurat de susţinerea Austriei pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar în cadrul Conferinţei ministeriale a Forumului de la Salzburg de la Bucureşti, Austria şi-a dat acordul pe o declaraţie comună în care toţi membrii salutau susţinerea aderării României la spaţiul Schengen”, mai scrie Bode.

Acesta îi transmite omologului austriac că nimeni nu a putut înţelege ce s-a întâmplat în două zile, de ce s-a schimbat fundamental poziţia Austriei, în condiţiile în care nu apăruse niciun element nou.

„Aţi tratat românii şi România într-o manieră nedreaptă, discriminatorie şi ilogică. Îmi pare rău să vă spun, dar modul acesta de conduită şi acţiune nu este adecvat pentru niciun om politic al Uniunii Europene”, subliniază el.

Lucian Bode a mai explicat și că România rămâne ferm şi profund ataşată obiectivului de aderare la spaţiul Schengen. În acest sens, nu doar ministerul pe care acesta îl conduce, ci şi celelalte structuri implicate în procesul de aderare vor continua să lucreze cu aceeaşi determinare şi aceeaşi încredere neclintită în valorile europene.

„Vă rog să le transmiteţi tuturor celor din subordinea dumneavoastră, cu care am avut o bună colaborare, tot respectul meu şi mulţumiri pentru efortul comun pe care îl facem pentru apărarea securităţii cetăţenilor europeni. Cel puţin faţă de subordonaţii dumneavoastră şi faţă de cetăţenii care v-au acordat un vot de încredere rămâneţi, domnule ministru, cu o datorie morală. Pentru că pe minciuni şi nedreptate nu se poate construi nimic măreţ şi durabil”, încheie Bode.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult