- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. Legea offshore a fost promulgată de Klaus Iohannis

30 Apr, 17:10 • Fundeanu Madalina
Legea privind producția de energie eoliană offshore a fost promulgată. Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic.
România, în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. Legea offshore a fost promulgată de Klaus Iohannis

Legea privind energia eoliană offshore a fost promulgată, marți, 30 aprilie, de președintele Klaus Iohannis. România a intrat oficial în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre, conform Antena 3 CNN.

Legea privind producția de energie eoliană offshore a fost promulgată

Președintele Klaus Iohannis a semnat pe 30 aprilie 2024 decretul pentru promulgarea Legii privind energia eoliană offshore, adoptată pe 9 aprilie de Camera Deputaților, în calitate de for decizional.

„România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore.

Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Citește și: Proiectul de lege privind energia eoliană offshore a trecut de Senat. Câtă energie regenerabilă poate produce România

energie eoliană
energie eoliană offshore

Burduja mai menționa că, pentru operaționalizarea investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va începe, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, realizarea un studiu de specialitate în baza căruia se va pregăti procedura de concesiune și activitățile de explorare, construcție a centralelor electrice eoliene offshore și exploatare a acestora.

De asemenea, acest studiu va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, luând în calcul următoarele aspecte: potențialul eolian al acestora, posibilitățile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum și de restricțiile impuse de Planul de amenajare a spațiului maritim, implicit cele în materie de protejare a biodiversității și mediului înconjurător.

Până la data de 31 martie 2025, bazat pe acest studiu, Guvernul urmează să aprobe perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii. Mai apoi, Ministerul Energiei va iniția o procedură de atribuire a contractelor de concesiune.

În plus, până 30 iunie 2025, Guvernul va adopta și valoarea redevenței pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului în cauză.

Vezi și: Video istoric pentru infrastructura din România: Austriecii de la PORR au forat primul kilometru din tunelurile „Daniela și Alina”. Sute de muncitori vor lucra și de Paște