- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Video istoric pentru infrastructura din România: Austriecii de la PORR au forat primul kilometru din tunelurile „Daniela și Alina”. Sute de muncitori vor lucra și de Paște

30 Apr, 15:34 • Bumbeneci Diana
Austriecii au forat primul kilometru în tunelurile "Daniela și Alina". Sute de muncitori români care lucrează pentru PORR vor lucra și de Paște pentru a putea finaliza lucrările în timpul promis.
Video istoric pentru infrastructura din România: Austriecii de la PORR au forat primul kilometru din tunelurile „Daniela și Alina”. Sute de muncitori vor lucra și de Paște

Imagini spectaculoase cu primul tunel montan de autostradă din România, după ce grupul austriac PORR a trecut de primul kilometru forat la tunelurile din galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești, secțiunea Tigveni-Curtea de Argeș. De la o zi la alta, tunelurile denumite „Daniela și Alina” prind contur, însă pentru acest lucru este nevoie ca angajații austriecilor contractanți ai CNAIR să lucreze și în perioada sărbătorilor Pascale.

S-a forat primul kilometru în tunelul „Daniela și Alina”

La ora actuală s-a confirmat oficial în România primul kilometru forat, fiind executați în total 1010 metri pe ambele fire, din care 580 metri de tunel pe firul ieșiri din tunel, sensul Sibiu-Pitești (Tunel Daniela) și 430 metri de tunel pe firul intrării în tunel, sensul Pitești-Sibiu (Tunel Alina), denumire oficială „Tunel Curtea de Argeș”.

Pentru conturarea celor două fire ale tunelului se lucrează concomitent, 24 din 24 ore, 7 din 7 zile, iar muncitorii nu vor întrerupe lucrul nici în această perioadă de 1 mai și Paște/ Sunt prezenți pe șantier circa 400 muncitori, cu 150 utilaje.

Contractul a fost semnat cu PORR în noiembrie 2021 și prevede 16 luni de proiectare plus alte 44 de execuție.

În luna martie a acestui an, grupul austriac PORR a forat peste 850 de metri, din lungimea totală de 2.700 de metri, a tunelurilor din galeria Autostrăzii Sibiu-Pitești, denumite „Daniela și Alina”.

Înaintează și defrișările în afara fondului forestier, pentru începerea execuției secțiunii 3 a Autostrăzii A1 Sibiu-Pitești, care au ajuns la un nivel de realizare de 100%, iar defrișările în fondul forestier naționalsunt la 62%, anunță DRP Craiova

Stadiul proiectului: – defrișare în afara fondului forestier: 100% realizat, – defrișare în fondul forestier național: 62 % realizat, – studii arheologice: 100% realizat – obținere acorduri și avize, în vederea eliberării Autorizației de Construire: 100%, – amenajarea celor două organizări de șantier: 100% infrastructură, urmează montarea stațiilor de betoane și clădirilor pentru ateliere și birouri, – realizare proiect tehnic pentru obținerea AC: 75%, termen de predare: 15.04.2024, – operațiuni de deminare: 100%, – realizare studii de teren: 100% Constructorul lotului 2 al Autostrăzii A 1 Sibiu-Pitești a început defrișările și în zona Câineni-Râul Vadului, unde va fi construit un tunel de aproape 1.600 metri, al doilea ca lungime de pe A 1, a fost relatat anterior. Cel mai lung tunel de pe A 1 este pe lotul 3 Cornet-Tigveni.

Vezi și: Construcția primului tunel de autostradă din România a ajuns la jumătate. Se lucrează 24 din 24 la Daniela și Alina

Directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), Cosmin Roșu, anunța recent că toți cei care doresc să lucreze la autostrada Sibiu-Pitești pot contacta direct instituția, cererea de forță de muncă fiind mare. Spre exemplu, este nevoie mare de șoferi și mecanici întreținere, constructorul având dificultăți în a găsi personal. „Recent am încercat să găsim o soluție și știu că se apelează la soluția aducerii de personal din țările extracomunitare pentru acest constructor.

Știu că își căuta șoferi și mecanici întreținere pentru utilaje. Asta a fost recent. Dar să știți că în permanență aceste job-uri care sunt necesare pe șantiere sunt solicitate de la AJOFM Sibiu. Noi încercăm să direcționăm personal acolo unde este nevoie. Din păcate, nu prea găsim. Decizia finală este la angajator și la viitorul angajat. Promovăm aceste locuri de muncă și la noi pe site, și la panoul de la parterul Agenției, și în târgurile pe care le organizăm…

Încercăm să sprijinim cât de mult putem acest angajator, dar modul în care solicită în continuu ne arată că nu-și găsește oameni, de fapt. Cred că oricum piața este limitată. Dacă luăm toate comunele de pe traseul autostrăzii Sibiu-Pitești nu găsim 1.000 de oameni apți de muncă pentru șantierul respectiv. Spun apți de muncă pentru că, probabil, poate mai sunt pensionari care și-ar dori să muncească, dar nu pot să facă față pe un șantier. Eu vorbesc doar de persoane apte de muncă, care să meargă pe șantier”, a declarat pentru Turnul Sfatului Cosmin Roșu.

Vezi și: Ieșire la pensie mai devreme pentru o categorie de români. Simona Bucura Oprescu: „Reducerea vârstei este de 10 sau de 20 de ani!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult