- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”

15 Dec, 17:13 • Cornel Ghimeșan
Premierul Nicolae Ciucă a depus, la Paris, memorandumul privind accederea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Acesta este considerat un pas extrem de relevant pentru România și că este o etapă firească după aderarea la NATO și la UE.
România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”

Premierul Nicolae Ciucă, care a mers la Paris pentru a depune un memorandum privind accederea României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a catalogat acest pas drept „finalizarea unui proces semnificativ de modernizare”, după aderarea la NATO şi integrarea în UE, informează Agerpres

Alte articole: Guvernul acordă prima tranșă pentru termoficare. 15 orașe vor beneficia de aproape 103 milioane de lei pentru încălzirea centralizată

„Acest moment are o deosebită importanţă în plan personal. După-amiază, voi avea prima întâlnire la OCDE de când România a primit invitaţia de a începe procesul de aderare la organizaţie. Pentru noi, miza aderării la OCDE este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României, consolidat deja prin integrarea în UE, dar şi prin aderarea la NATO.

Reformele pe care România le-a întreprins în ultimii 30 de ani ne-au consolidat rezilienţa economică şi socială. Această rezilienţă ne ajută să gestionăm impactul crizelor succesive cu care nu numai continentul nostru, ci întreaga lume s-a confruntat şi cărora încă trebuie să le facă faţă”, a declarat Nicolae Ciucă, care a luat parte, în cadrul vizitei de la Paris, la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor.

Aderarea României la OCDE

Precursoarea OCDE a fost înfiinţată în 1948 pentru implementarea planului Marshall în Europa. Organizaţia a devenit, începând cu 1960, un forum dedicat cooperării şi dezvoltarii economice între state, axându-se pe schimbul de date şi strategii comune. Majoritatea celor 38 de state membre au economii puternic dezvoltate. În discursul său la Conferinţa Forumului Economic Internaţional al Americilor, Nicolae Ciucă a vorbit despre digitalizare, ca strategie economică în România.

România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”
România începe procesul aderării la OCDE! Ciucă: „Miza aderării este finalizarea unui proces semnificativ de modernizare a României”

„În România, ne axăm pe digitalizarea serviciilor publice atât pentru cetăţeni, cât şi pentru companii. Obiectivul principal este de a contribui la transformarea profundă a economiei, administraţiei publice şi societăţii, sporind performanţa şi eficienţa în sectorul public, prin crearea de valoare bazată pe digitalizare, inovare şi tehnologii digitale.(…)

Într-o societate şi o economie digitalizate, componenta de securitate cibernetică este crucială. Dincolo de capacităţile naţionale, România va găzdui şi Centrul european de competenţă în materie de securitate cibernetică. Acest lucru este de o importanţă deosebită, având în vedere războiul din Ucraina şi riscul intensificării ameninţărilor hibride”, a spus Ciucă.

Şeful Executivului a mai declarat că războiul, criza energetică şi alimentară şi inflaţia ridicată nu sunt veşti bune, dar România are soluţii la îndemână.

„Pe termen lung, principalul factor care va influenţa evoluţia PIB-ului este acumularea de capital, prin continuarea implementării unor proiecte de investiţii viabile şi demararea unora noi, impulsionate în mare măsură prin fonduri UE. De aceea, una dintre priorităţile principale ale Cabinetului meu este de a avea o colaborare deschisă între investitori şi Guvern în vederea găsirii împreună a celor mai bune soluţii de dezvoltare”, a transmis Ciucă.

Citește și: „Rabla pentru becuri” primește 400 de milioane de lei de la Guvern, deși programul nu se mai lansează în acest an

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult