- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, într-un Ev Mediu întârziat: „70% dintre localitățile nu sunt racordate la gaz” | RAPORT DUR

27 Jun, 13:36 • Stefan Simion
Raport nefericit de la Ministerul Dezvoltării: drumurile din România arată jalnic, potrivit ministrului Adrian Veltea. De asemenea, multe gospodării încă nu sunt conectate la apă și gaz.
România, într-un Ev Mediu întârziat: „70% dintre localitățile nu sunt racordate la gaz | RAPORT DUR

Ministrul Dezvoltării Adrian Veltea a prezentat un bilanț oficial al nivelului de progres înregistrat în România, la nivel de unitate administrativ-teritorială (UAT).

Veltea a anunțat semnarea a 74 de contracte de finanțare în cadrul controversatului program Anghel Saligny, cu o valoare totală de 800 de milioane de lei.

Potrivit bilanțului nefericit prezentat de către Veltea, 57% dintre drumurile județene (DJ) necesită reabilitare. De asemenea, 80% dintre drumurile comunale (DC) se prezintă într-o stare deplorabilă.

România, într-un Ev Mediu întârziat

În plus, 70% dintre localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze naturale, 57% dintre localități nu dispun de rețea de canalizare, iar 29% nu au apă potabilă.

București-Ilfov (99%) este regiunea cu cea mai mare pondere a populației conectată la sistemele de canalizare, potrivit datelor din 2022. Urmează Regiunea Centru (70,7%) și Vest (68,4%).

Cel mai redus grad de racordare se găsește la sistemele de canalizare în regiunile de dezvoltare Nord-Est (37,9%), Sud-Muntenia (41,1%) și Sud-Vest Oltenia (47,9%).

În mediul urban, populația racordată la canalizare a fost de 8,8 milioane de oameni, anul trecut, ceea ce înseamnă 98,9% din populația rezidentă urbană a țării, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

În mediul rural, doar 1,4 milioane de persoane beneficiau de servicii de canalizare, adică 15,8% din populația rezidentă rurală a țării.

Marcel Ciolacu a stabilit prioritatea pentru România

Despre planurile de dezvoltare a României a vorbit și premierul Marcel Ciolacu marți, 27 iunie. PNRR-ul trebuie să fie o prioritate pentru executiv, a avertizat șeful PSD.

„Greva din educație a acoperit spațiul public. Trebuie să recuperăm, să vorbim despre legile educației. Tot ce ne-am asumat vom respecta: tot angajamentul față de dascăli.

Așteptăm de la specialiști să venim cu criteriile de performanță pentru a introduce pe lângă salarizare și criteriile și să implementăm reforma în sistemul de educație. Am vorbit cu echipa dvs. despre dezvoltarea infrastructurii școlare.

Facem o greșeală: vorbim mult prea mult despre banii din PNRR și nu despre reformele din PNRR, care trebuie să formeze un echilibru. Dacă nu implementăm reformele și nu câștigă cei îndreptățiți din sistemul de educație, peste 3-4 ani o să fim tot în același loc”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, potrivit RomâniaTV.net.

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult