- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România nu va mai exporta nicio picătură de gaz rusesc. Ce urmează să facă Guvernul pentru independență. Proiect de 1,4 miliarde de euro prin REPowerEU

15 Feb, 09:08 • Polojan Tudor
Până la data de 30 aprilie 2023, conducerea României trebuie să întocmească un plan al moduui prin care dorește să absoarbă cele 1,39 miliarde de euro din REPowerEU până în anul 2026. Planul trebuie trimis Comisiei Europene, ca mai apoi aceasta să il aprobe iar banii să vină către țara noastră.
România nu va mai exporta nicio picătură de gaz rusesc. Ce urmează să facă Guvernul pentru independență. Proiect de 1,4 miliarde de euro prin REPowerEU

Banii vor veni prin fondul Uniunii Europene REPowerEU, un fond al Uniunii Europene în valoare totală de 20 de miliarde de euro adoptat marți de către Parlamentul European, și care are ca scop accelerarea tranziției către energie verde – sporind, în același timp, reziliența sistemului energetic din Uniunea Europeană și reducerea dependenței energetice de Rusia, scrie stiripesurse.ro.

„Acest nou fond va funcţiona exact cum funcţionează Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă din care este finanţat Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Guvernul României va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan prin care să spună cum doreşte să absoarbă aceşti 1,39 de miliarde euro”, a declarat marţi eurodeputatul liberal Siegfried Mureşan, raportorul Parlamentului European pentru REPowerEU

El mai spune că Executivul European va aproba acest plan și România va primi într-un timp imediat o prefinanțare de 20% din totalul de aproape 1,4 miliarde. Adică aproximativ 280 de milioane de euro, și e așteaptă ca aceste fonduri să ajungă până la finalul primăverii.

Mai citește și: Românii cu pensii mai mari de 4.000 de lei își vor primi banii reţinuţi de stat în timpul pandemiei

Siegfried Mureșan, raportor al REPowerEU / sursa  foto: digi24.ro
Siegfried Mureșan, raportor al REPowerEU / sursa foto: digi24.ro

Ce se poate face cu banii din REPowerEU

Mureșan spune că rolul lui ca raportor a fost să negocieze legislația, iar de acum încolo Guvernul României este cel care își va stabili obiectivele și prioritățile. Conducerea beneficiază de felibilitate, astfel încât toate investițiile în domeniul energiei să fie eligibile.

„Pe de o parte, discutăm de proiecte de infrastructură energetică care să ne asigure independenţa logistică de Rusia. Aici, ar fi putut să fie un terminal de gaz lichefiat la Constanţa, dar din cauză că guvernul nu a avut grijă să existe un proiect matur, s-ar putea să nu îl putem finanţa.

Bineînţeles, ar mai fi partea de interconectare, dacă ar mai rămâne ceva de interconectat, cum ar fi BRUA. Acum ar fi momentul. Din înţelegerea mea, toate proiectele de acest tip sunt deja acoperite cu alte tipuri de finanţări, deci nu ar fi neapărat nevoie pe zona asta”, a explicat eurodeputatul Dragoș Pîslaru, membru al REPER și, de asemenea, raportor al PE.

Eurodeputatul a pus problema și într-un unghi diferit. În țara noastră sunt peste cinci milioane de locuințe individuale care, din motive financiare și nu numai, au ajuns într-un stadiu de deteriorare ridicat, acestea având o problemă majoră de eficiență energetică. Pîslaru spune că REPowerEU poate face istorie, modernizând la standardele anului 2023, aproximativ 10% din totalul acestui fond locativ din țară.

Te-ar mai putea interesa și: Guvernul a decis! Se vor înființa noi companii de stat. ”Statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult