- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Guvernul a decis! Se vor înființa noi companii de stat. ”Statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice”

15 Feb, 08:38 • Stefan Simion
Anunț important pentru România. Se vor înființa noi companii de stat. Proiectul este primul subiect de discuție din ședința care va avea loc astăzi.
Guvernul a decis! Se vor înființa noi companii de stat. ”Statul român trebuie să aibă asigurate în orice moment condițiile pentru a deservi interesele strategice”

Un nou proiect de ordonanță de urgență va fi discutat astăzi de către reprezentanții Guvernului, citează economedia.ro. Propunerea a fost adusă în vedere de ministrul Transportului și cel al Economiei, avizată fiind în cele din urmă de miniștri de Finanțe, Justiție și al Muncii.

Proiectul de ordonanță de urgență presupune înființarea unor noi companii de stat. Evenimentele din ultima perioadă sunt cele care au determinat inițiatorii să gândească și să prezinte în fața Guvernului această propunere. Conform documentului, „Guvernul va putea înfiinţa, în condiţiile legii, în numele statului, societăţi cu capital de stat, în România şi în străinătate, la propunerea ministerelor de resort”.

La ora actuală, nu există dispoziții legale care să le permită ministerelor să înființeze societăți atunci când împrejurimile impun acest lucru. Tocmai de aceea, documentul prezentat arată că „se impune asigurarea cadrului legal pentru a permite statului român să înființeze societăți prin intermediul unor acte cu aplicabilitate individuală”.

Vezi și: Ajutor din partea Guvernului. Se dau 3.000 de euro. Iată ce trebuie să faci

Noi campanii de stat, subiect de discuție în Guvern

Inițiatorii acestei propuneri consideră că evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, de la pandemie la război, conduc la necesitatea de a înființa mai multe campanii de stat. Acestea pot contribui la atingerea obiectivelor în sectoarele specifice, iar procedurile ar fi accelerate. În acest fel, România ar fi protejată de pierderea fondurilor europene, având în vedere că aceasta este o consecință a depășirii termenelor stabilite.

Guvern
Guvern

„Înființarea de companii de stat de către ministerele de resort poate duce la îndeplinirea obiectivelor în sectoarele specifice, precum energia, transporturile, infrastructura sau serviciile publice, și asigura dezvoltarea durabilă a sectorului lor de activitate (…) Înființarea unor companii de către ministerele competente ar putea accelera procesul, în contextul în care depășirea termenelor ar putea genera pierderea de către România a fondurilor europene prevăzute.

Aceste companii ar putea să investească în proiectele și programele specifice, cum sunt cele ce țin de creșterea competitivității economice, modernizarea infrastructurii, ameliorarea serviciilor publice, dezvoltarea energiei regenerabile, contribuind astfel la realizarea obiectivelor din PNRR. Companiile de stat ar putea gestiona proiectele și programele finanțate prin intermediul PNRR, asigurând o implementare eficientă a acestor obiective” se arată în documentul transmis de inițiatori.

Citește și: Cât ne-a costat criza energetică din Europa. Guvernele vor trebui să achite miliarde. Cine a cheltuit cel mult

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult