- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Cu cât vor crește salariile a milioane de români din toamnă

18 Jan, 12:38 • Andrei Alina
Uniunea Europeană obligă Guvernul să introducă un venit minim adecvat care să permită oricărui cetățean să trăiască decent. Ministerul Muncii a anunțat că se lucrează la un asfel de proiect.
România, obligată de UE să implementeze salariul minim european. Cu cât vor crește salariile a milioane de români din toamnă

România este obligată de UE să implementeze salariul minim european. Ministerul Muncii a confirmat că lucrează deja la un astfel de proiect, care ar urma să alinieze România la legislaţia europeană, dar precizează că ia în calcul mai multe variante de formulă de calcul.

„Vine cu trei formule și urmează ca în consultare cu partenerii sociali să alegem una dintre formule pentru a fi introdusă într-o lege și astfel ca directiva să fie transpusă până la finalul acestui an.

Cel mai probabil se va merge pe varianta de 50% din salariu mediu, dar cele trei variante la care lucrăm în momentul de față sunt mult mai complexe și țin cont și de alți indicatori”, a declarat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în Ministerul Muncii, pentru Euronews.

Citește și: Examenele care te ajută să-ți crești salariul! Mai mult de 20.000 de români au ales calea asigurărilor în 2023

 

România trebuie să implementeze salariul minim european până în octombrie 2024

Pentru anul 2024, salariul minim pe economie este aşteptat să crească la începutul lunii iulie. Creşterea salariului minim pentru 2024 este certă, însă valoarea până la care va creşte este încă în discuţii.

Citește și: Salariul minim în Spania în 2024. Ce trebuie să știe românii care vor să plece la muncă în străinătate

Cu o medie netă de 5.000 de lei pe lună, angajații din București au cele mai mari salarii din România, în timp ce în Caraș-Severin sunt cele mai mici. Cel mai bine plătiți, în 2023, au fost IT-iștii, iar cele mai mici salarii s-au înregistrat în sectorul de beauty.