- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Salariul minim în Spania în 2024. Ce trebuie să știe românii care vor să plece la muncă în străinătate

12 Jan, 21:37 • Bocioacă Bianca
Salariul minim în Spania. Deși suntem în luna ianuarie, nu a fost luată o decizie în acest sens de către Guvernul spaniol. Acest lucru se întâmplă în fiecare an.
Salariul minim în Spania în 2024. Ce trebuie să știe românii care vor să plece la muncă în străinătate

Spre deosebire de alte țări care decis în octombrie precedent, în Spania, majorarea salariului minim se decide în februarie și se aplică retroactiv de la începutul anului. Salariul minim joacă un rol crucial în economie. Este un prag minim pentru compensarea muncii prestate de către lucrători, care asigură că niciun angajat nu este plătit sub un nivel minim acceptabil pentru munca sa.

Salariul minim echitabil contriburie la reducerea inegalității și la promovarea justiției sociale. Prin asigurarea că toți lucrătorii primesc un venit minim decent, se încearcă reducerea discrepanțelor sociale și economice.

Citește și: Situație dramatică pentru românii cu salarii mici. Câţi bani vor primi în mână dacă salariul minim brut creşte cu doar 1 leu!

Salariul minim în Spania 2024

Anul trecut, salariul minim a crescut cu 8% comparativ cu anul 2022, în principal din cauza inflației la care au contribuit războiul din Ucraina și creșterea prețurilor la energie electrică. În 2023 este de 1.080 euro brut lunar, în 14 plăți, adică 15.120 euro brut anual. Decretul Regal 99/2023 din 14 februarie stabilește salariul minim zilnic la 36 de euro brut, Mai stabilește și salariul minim pentru lucrătorii ocazionali și temporari la 51,15 euro. Angajații casnici trebuie să primească minim 8,45 euro pe lună. Ministerul Muncii propune creșterea salariului minim de la 1.080 la 1.123 euro.

Potrivit Eurostat, acestea sunt datele salariului minim din Europa, Spania fiind pe poziția a șaptea în clasament.

În Spania, salariul minim este stabilit de Guvern în fiecare an, după consultarea cu sindicatele și patronatele, potrivit articolului 27 din Statutul Muncitorilor.

În stabilirea sa, trebuie să se țină cont de:

  • indicele prețurilor de consum (IPC)
  • productivitatea medie națională
  • creșterea participării muncii la venitul național
  • situația economică generală

E bine de știut faptul că, dacă ai datorii, salariul minim nu poate fi confiscat. Salariul nu poate fi poprit în întregime pentru acoperirea unei datorii și dacă nu aveți venituri care să depășească salariul minim interprofesional proprirea nu poate fi efectuată. O excepție este neplata pensiei alimentare, care în Spania este o infracțiune și care se supune altor reguli.

Citește și: Cum va evolua salariul minim în România. Prognozele pentru 2024 indică o creştere la 3.750 de lei

Exemplu de salarizare

  • Dacă un muncitor cu contract pe durată nedeterminată cu normă întreagă a primit salariul minim în 14 plăți, pentru a calcula salariul net ar fi necesar să cunoască baza de cotizare
  • Baza de contribuție ar fi salariul lunar adăugat la partea proporțională a salariilor extraordinare. Prin urmare, 1.260 €
  • Apoi e necesar să se calculeze cuantumul contribuțiilor la asigurările sociale
  • Se calculează 6,45% din bază, adică 81,27 €
  • Această sumă trebuie dedusă din salariul brut lunar, de 1080 €. Deci salariul net este de 998,73 €.
  • Astfel, primești această sumă în fiecare 12 luni și în plus două prime anuale extraordinare de 1080 € pentru că din plățile suplimentare nu se scade nicio sumă de contribuții.

Dacă ar fi vorba de un contract temporar, atunci ar fi necesar să se efectueze calcul diferit ținând cont de această reținere. Pentru lucrătorii cu normă parțială, se calculează pe baza orelor prevăzute în contract.

Salariul minim în Spania nu trebuie confundat cu salariul de bază: acesta din urmă este determinat și negociat conform contractelor colective, și care sunt diferite pentru fiecare sector.