- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România riscă să fie scoasă de pe harta competitivității la nivel regional. IT-iștii sunt pe picior de plecare, în urma măsurilor fiscale

02 Aug, 11:45 • Constantin Cristina
IT-iștii din România se pregătesc să dea lovitura în industrie, în urma măsurilor fiscale pe care le discută fără consultarea industriei. Așadar, Guvernul riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional.
România riscă să fie scoasă de pe harta competitivității la nivel regional. IT-iștii sunt pe picior de plecare, în urma măsurilor fiscale

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii atrage atenția Guvernului că, prin măsurile fiscale pe care le-a decis fără consultare cu industria, riscă să scoată România de pe harta competitivității la nivel regional, potrivit RRA.

Citește și: Tot mai puțini șomeri în România. Rata șomajului a scăzut la 5,4% în iunie 2023. 445.000 de români își căutau un loc de muncă

România riscă să fie scoasă de pe harta competitivității la nivel regional. IT-iștii sunt pe picior de plecare, în urma măsurilor fiscale

Astfel, impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut ar însemna să fie eliminate toate facilitățile de până acum din domeniu, deoarece în acest domeniu, patru din cinci programatori au astfel de salarii.

Din cauza acestor măsuri fiscale, IT-iștii sunt hotărâți să părăsească țara pentru Bulgaria sau Polonia, în vreme ce beneficiul la bugetul statului al măsurii va fi unui marginal, a adăugat Asociația Patronală a IT-iștilor.

Guvernul a adoptat documentul austerității. Executivul a decis să altereze cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, iar în același timp, plafonul de impunere va fi redus semnificativ.

IT-iști
IT-iști
  • 1%, pentru microîntreprinderile care realizează venituri care nu depășesc 300.000 lei inclusiv
  • 3%, pentru microîntreprinderile care:

– realizează venituri peste 300.000 lei;

– desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Alte articole: Marcel Ciolacu, primele declarații despre tăierea sporurilor pentru angajații români. „Nu putem să avem venituri mai mari decât președintele României”