- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! Schimbări majore pentru românii care vor să acceseze fondurile europene. Se întâmplă de astăzi

15 Jun, 17:09 • Lupu Alexandra
Fondurile europene devin mai ușor de accesat. Marcel Boloș a făcut anunțul.
Oficial! Schimbări majore pentru românii care vor să acceseze fondurile europene. Se întâmplă de astăzi

Veste bună pentru români! Ministrul interimar al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat în urmă cu puțin timp că se schimbă oficial modul în care sunt accesate fondurile europene, informează ziare.com. Astfel, cele 46 miliarde de euro vor intra mai ușor în țară.

Cum vor fi accesate fondurile europene

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a lansat modulul „Cereri de finanțare” prin sistemul informatic MySMIS2021, un sistem unic de management al informației. Cu ajutorul acestuia, fondurile europene, alocate României prin Politica de Coeziune 2021 – 2027, vor fi accesate mult mai ușor.

Totul se întâmplă începând cu data de astăzi, 15 iunie. Prin intermediul noului modul al platformei dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale, apelurile pentru proiectele cu finanțare europeană vor fi lansate de Autoritățile de Management. Românii interesați vor depune digital documentele necesare.

Vezi și: ADIO carduri de energie. Când vor intra ultimii bani pentru plata facturilor. Marcel Boloș a făcut anunțul

„Venim în întâmpinarea beneficiarilor atât prin lansarea acestui modul într-un timp scurt, cât şi prin felul în care această funcţionalitate a aplicaţiei MySMIS2021 a fost gândită. Acest modul va facilita introducerea informaţiilor de către solicitanţi, fiind programat astfel încât să permită completarea de informaţii structurate şi ataşarea de documente aferente în secţiuni definite, făcând mai uşoară elaborarea şi transmiterea cererilor de finanţare.

Aceste facilităţi ale sistemului informatic MySMIS2021 şi cele ce vizează interoperabilitatea cu alte sisteme informatice vor contribui la eficientizarea şi accelerarea atragerii fondurilor europene alocate României. Reamintesc faptul că potenţialii beneficiari au la dispoziţie un buget de investiţii de 46 miliarde euro, aproape dublu faţă de cel disponibil în ciclul financiar anterior.

Şi pentru această etapă de dezvoltare a MySMIS2021 doresc să le mulţumesc partenerilor implicaţi, în special dezvoltatorului sistemului informatic – Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, a declarat Marcel Boloş.

Fonduri europene
Fonduri europene

Utilizatorii sistemului informatic MySMIS2021/SMIS2021+ vor avea la dispoziție un call-center de suport specializat. El va fi dezvoltat tehnic de către Serviciul de Telecomunicații Speciale și va fi operat de către MIPE.

„MySMIS2021/SMIS2021+ este o aplicaţie cu un nivel ridicat de sofisticare şi flux 100% digital, elimină în totalitate documentele în format tipărit, reduce birocraţia, asigură securitate ridicată şi transparenţă în procesul de accesare a fondurilor europene.

Prima funcţionalitate importantă a aplicaţiei a fost modulul „Autentificare şi autorizare” disponibil din data de 16 mai 2023”, se mai spune în comunicat.

Sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+ vine cu o serie de modificări în comparație cu cel folosit în perioada 2014 – 2020. Solicitanții de fonduri europene au posibilitatea de a depune electronic declarația unică prin care își asumă că au respectat toate cerințele pentru depunerea cererii de finanțare.

Citește și despre următorul subiect: Marcel Boloș vorbește despre planurile pe care le are pentru sistemul de sănătate din România. „Vorbim despre unele dintre cele mai aşteptate investiţii”