- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Romania se împrumută mai scump ca niciodată! Dobânzile uriașe pe care noi toți le vom plăti au sărit deja de 9%

17 Oct, 22:14 • Gabriela Andreescu
Ministerul Finanțelor a împrumutat din piața internă aproape 494 de milioane de lei, pentru care a ajuns să plătească o dobândă de 9,33%
Romania se împrumută mai scump ca niciodată! Dobânzile uriașe pe care noi toți le vom plăti au sărit deja de 9%

Pentru împrumutul de aproape 494 de milioane de lei, statul român a plătit cel mai ridicat randament de după ianuarie 2010, când în România încă se simțeau efectele crizei financiare și economice, relevă date analizate de Profit.ro.

Băncile au venit cu subscrieri importante, în valoare de aproape 755 de milioane de lei, față de un prospect al emisiunii de obligațiuni scadente în octombrie 2034 de 400 de milioane de lei.

Ulterior au urmat câteva licitații ratate, după care Ministerul de Finanțe a profitat de cererea relativ ridicată pentru a împrumuta mai mult.

Prețul plătit pentru aceste împrumuturi a ajuns, însă, unul ridicat, întrucât randamentul mediu a urcat la 9,33% pe an, față de 8,02% pentru aceeași emisiune în urmă cu o lună.

Randamentul plătit de Ministerul Finanțelor este cel mai mare de după ianuarie 2010.

La acea vreme, statul s-a împrumutat cu 565 de milioane de lei pe 38 de luni la 9,5%. În 2009, cele mai multe împrumuturi au fost făcute la 10-13% pe an, majoritatea pe termen de 2-3 ani.

Randamentele României au crescut cu 60-70 de puncte de bază în piața secundară în ultimele două săptămâni, arată sursa citată.

Statul se împrumută la dobânzi în continuă creștere
Statul se împrumută la dobânzi în continuă creștere

Volatilitatea din piețele financiare și de capital a afectat puternic regiunea Europei Centrale și de Est, pe fondul creșterii dolarului și al perspectivelor ca politica monetară a Rezervei Federale a SUA să devină mai restrictivă decât era anticipat.

Această situație a afectat cel mai puternic titlurile Ungariei. În țara vecină, volatilitatea externă s-a suprapus peste criza internă generată de conflictul dintre guvernul maghiar și Comisia Europeană pe tema statului de drept.

Citește și: Ministerul Finanțelor a atras încă 45 de milioane de lei de la bănci

Acest conflict a atras după sine o serie de sancțiuni printre care, cea mai importantă, sistarea fondurilor europene din programul Next Generation. Banca centrală a Ungariei a mărit rata de dobândă pentru depozitele overnight la 18% în încercarea de a proteja forintul, dar asta a dus și la creșterea randamentelor pe 3 ani și 5 ani cu 1,5, respectiv 1,2 puncte procentuale.

La rândul său, economia Poloniei este amenințată de potențiala blocare a fondurilor europene ca urmare a problemelor nerezolvate cu statul de drept și independența justiției. Randamentul titlurilor Poloniei a revenit la pragul de 8%, după o corecție spre 7,7% vineri.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult