- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România se pregătește de război. CSAT a decis oficial achiziționarea de avioane militare

11 Apr, 13:37 • Lupu Alexandra
Este oficial! CSAT a decis să achiziționeze pentru statul român avioane militare și arme de lovire cu precizie la mare distanță.
România se pregătește de război. CSAT a decis oficial achiziționarea de avioane militare

CSAT a luat decizia momentului! Reprezentanții din Consiliu au aprobat achiziționarea de avioane militare și arme de lovire cu precizie la mare distanță, relatează stiripesurse.ro. Scopul este acela de a descuraja o posibilă agresiune.

România este pregătită de război

Președintele Iohannis a convocat CSAT pe parcursul zilei de astăzi, la Palatul Cotroceni. În agenda întâlnirii se arăta, în primă instanță, că reprezentanții vor discuta despre problemele întâmpinate la Marea Neagră, intervențiile externe asupra procesului democratic din Republica Moldova, dar și despre dezvoltarea capacității de apărare aeriană. Consiliul a decis fără să stea pe gânduri!

Așa cum arată primele informații, România continuă să acționeze ferm, unitar și eficient, alături de partenerii și aliații săi, în ceea ce privește promovarea securității și stabilității de la Marea Neagră. Totul se întâmplă pentru că zona este importantă din punct de vedere strategic, mai ales dacă vorbim despre securitatea euroatlantică.

Membrii CSAT s-au asigurat că implementarea măsurilor cu caracter istoric va fi îndeplinită pe deplin, referindu-ne la cele adoptate anul trecut la Madrid, privind consolidarea pe termen lung a posturii NATO, de apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră. Pentru asigurarea eforturilor de apărare pe termen lung, este importantă menținerea sprijinului pentru Ucraina, în cadrul NATO și UE.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: Care e prima țară NATO care va trimite avioane militare în Ucraina. Primele aeronave MiG-29 vor ajunge în zilele următoare

Reprezentanții Consiliului au decis, în continuare, ca eforturile țării să rămână în continuare cuprinzătoare, în ceea ce privește acordarea sprijinului necesar pentru ceilalți parteneri vulnerabili, cu referire la Ucraina, expusă agresiunilor ruse, și Republica Moldova, supusă unor presiuni pe multiple planuri. Au fost analizate mai multe modalități de consolidare a rezilienței. Membrii CSAT au subliniat în mai multe rânduri nevoia de adaptare la evoluțiile regionale și de consolidare mai departe a planurilor de sprijin la nivel european și internațional.

În ședința de astăzi a fost analizată dezvoltarea aviației militare din România. Pentru a descuraja orice formă de agresiune și pentru a îndeplini obiectivele politicii de apărare a statului român, membrii Consiliului au decis să achiziționeze avioane militare și arme de lovire cu precizie la mare distanță.

CSAT România
CSAT România

„Totodată, în cadrul şedinţei CSAT, a fost analizată şi dezvoltarea aviaţiei militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaţionale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE, cât şi descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României.

Spectrul capabilităţilor de apărare menţionate va include, printre altele, capabilităţi sporite de apărare aeriană şi anti-rachetă pentru protecţia forţelor proprii şi capabilităţi avansate şi diversificate de foc şi de lovire cu precizie la mare distanţă”, se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Procesul de modernizare al Forțelor Aeriene Militare din România vor continua cu achiziționarea avioanelor de ultimă generație: F-35. Acestea au capacitatea de a face schimb de informații criptate, dar mai bine de atât, sunt dotate cu o gamă largă de senzori avansați, dar și cu sisteme de apărare cu baza la sol.

„Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia”, conform comunicatului de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Citește și despre următorul subiect: Două avioane olandeze au interceptat un avion de spionaj rusesc, însoţit de două de luptă, aproape de Polonia