- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Care e prima țară NATO care va trimite avioane militare în Ucraina. Primele aeronave MiG-29 vor ajunge în zilele următoare

16 Mar, 23:37 • Claudia Simion
Polonia este prima țară NATO care va trimite avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile, a transmis președintele Poloniei, Andrzej Duda.
Care e prima țară NATO care va trimite avioane militare în Ucraina. Primele aeronave MiG-29 vor ajunge în zilele următoare

Polonia este prima țară NATO care va trimite avioane MIG-29 Ucrainei în următoarele zile, a transmis președintele Poloniei, Andrzej Duda. Preşedintele Duda a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută alături de noul preşedinte al Cehiei, Petr Pavel, că şi alte avioane MiG, de fabricaţie sovietică, sunt pregătite pentru acest transfer. Restul avioanelor sunt în curs de revizie și urmează să fie pregătite pentru predare.

Polonia e prima țară membră a NATO care răspunde la solicitarea Ucrainei de a trimite avioane militare în țara sa. În total, Polonia sa intenţionează să ofere Ucrainei 12 avioane de luptă MiG-29.

Președintele Duda nu a precizat dacă și alte țări îi vor urma exemplul, însă Slovacia a declarat anterior că vrea să trimită în Ucraina MiG-urile sale dezafectate.

Citește și Cea mai mare companie energetică din Grecia în curs de preluare a Enel România. Angajații sunt îndemnați să iasă la grevă generală

Înainte de invazia Rusiei, Ucraina a avut câteva zeci de MiG-29 pe care le-a moştenit după destrămarea Uniunii Sovietice, dar nu este clar câte dintre ele au mai rămas în serviciu după mai mult de un an de lupte.

Antony Blinken: Polonia a luat o decizie suverană de a trimite avioane Ucrainei. Biden nu va trimite F-16 Kievului

Casa Albă a transmis că a fost informată în legătură cu această decizie a Varșoviei, dar că acest lucru nu l-a făcut și pe Joe Biden să trimită, la rândul său, F-16.

Decizia Poloniei de a trimite avioane de luptă MiG-29 din epoca sovietică în Ucraina este o „decizie suverană” care nu îl va determina pe preşedintele Joe Biden să trimită avioane F-16 americane, potrivit Casei Albe. Biden a mai spus că nu e o opțiune în momentul de față trimiterea de avioane de luptă americane în Ucraina.

Citește și Cererile pentru ceasurile produse de Rolex au explodat. Compania începe construcția a trei noi fabrici în Elveția

„Nu schimbă calculele noastre în ceea ce priveşte F-16. Acestea sunt decizii suverane pe care le ia orice ţară şi noi respectăm aceste decizii suverane”, a subliniat Biden, adăugând: „Ei trebuie să stabilească nu numai ce vor da, ci şi cum vor caracteriza acest lucru”.

„În ceea ce priveşte decizia Poloniei de a furniza avioane de luptă Ucrainei, acestea sunt decizii suverane, pe care ţările trebuie să le ia în ceea ce priveşte ajutorul dat Ucrainei pentru a o ajuta să se apere împotriva agresiunii ruseşti”, a comentat şeful Departamentului de Stat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Niger. „Desigur, lucrăm îndeaproape cu zeci de ţări în legătură cu aceste chestiuni, dar diferite ţări fac lucruri diferite ca răspuns la ceea ce au şi la nevoile percepute”, a comentat secretarul american de stat.

Tags: