- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România și Grecia schimbă harta transformărilor în Europa. Cum vor reuși cele două țări să aducă marea schimbare în economia UE

11 Mar, 19:18 • Bumbeneci Diana
România și Grecia au mari planuri împreună. Cele două țări vor fi punctul cheie în economia de la nivel european, datorită unui nou proiect de mare anvergură.
România și Grecia schimbă harta transformărilor în Europa. Cum vor reuși cele două țări să aducă marea schimbare în economia UE

România dă mâna cu Grecia. Coridorul Vertical de Gaze, o rută strategică ce plasează Grecia în poziția cheie de furnizor principal pentru țările din sud-estul Europei, alături de perspectivele noi ce se conturează pentru extinderea capacităților de export, au constituit punctul central al întâlnirii dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis și omologul său român, Marcel Ciolacu, la București.

România și Grecia plasează un nou proiect strategic

La această întrevedere, s-a confirmat interesul României în sprijinirea infrastructurii existente și viitoare de gaze naturale din Grecia, cu potențialul de a transporta cantități semnificative către Bulgaria și, ulterior, prin Coridorul Vertical, către piața extinsă a Ucrainei.

premierul dinGrecia Kyriakos Mitsotakis și omologul său român, Marcel Ciolacu, la București.
premierul dinGrecia Kyriakos Mitsotakis și omologul său român, Marcel Ciolacu, la București.

România devine acționar și se angajează în dezvoltare

România a exprimat interesul său în a deveni acționar și în a-și rezerva capacitate la terminalul FSRU Alexandroupoli, aflat în prezent în fază de testare, iar totodată ia în considerare implicarea în al doilea terminal FSRU pe care Grupul Copelouzos își propune să-l construiască în aceeași regiune. Proiectul a primit deja autorizația din partea Autorității de Reglementare în domeniul Energiei și Apelor, fiind conceput inițial pentru aprovizionarea pieței ucrainene și a Coridorului Vertical.

Pe 18 ianuarie, la Atena, în cadrul conferinței ministeriale CESEC, grupul de țări implicate în susținerea Coridorului Vertical s-a extins prin semnarea unui memorandum cu participarea Ucrainei, Slovaciei și Republicii Moldova. Gastrade, compania din cadrul Grupului Copelouzos responsabilă pentru implementarea proiectului, a înțeles importanța Coridorului Vertical și a repus în discuție planul pentru al doilea terminal FSRU la Alexandroupoli, inițiind contacte politice și comerciale în vederea sprijinirii proiectului.

Vezi și: Inedit! Bilete de avion sub 100 de euro la destinații de top din Europa! Iată oferta

FSRU Alexandroupoli Grecia
FSRU Alexandroupoli Grecia

În acest context, Dimitris Kopelouzos a efectuat o vizită la București, pe 26 februarie, întâlnindu-se cu ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja. Potrivit informațiilor disponibile până în momentul de față, ministrul român al Energiei și-a exprimat interesul pentru participarea la terminalul FSRU de la Alexandroupoli, discutându-se, de asemenea, despre posibilitățile de implicare în al doilea terminal FSRU, fie prin investiție directă, fie prin rezervarea de capacitate. Participarea la terminalul existent se va realiza, dacă va fi cazul, prin achiziționarea unei părți din cota comună alocată de actualii acționari: Elmina Kopelouzos și companiile GasLog, Bulgartransgaz, DEPA și DESFA, care dețin câte 20% din terminalul FSRU Alexandroupolis.

Terminalul plutitor de gaze naturale lichefiate FSRU „Alexandroupolis” a fost instalat în Marea Traciei la 17 decembrie și este în prezent în fază de testare. Conform estimărilor, proiectul va fi funcțional comercial începând cu 30 aprilie. 70% din gazele livrate către terminal vor fi distribuite către Bulgaria și ulterior către Serbia, Macedonia de Nord, România, Moldova, Ucraina, precum și spre Ungaria și Slovacia prin interconexiuni transfrontaliere.

Capacitatea terminalului a fost deja contractată pe termen lung în proporție de aproape 80% de către 13 companii diferite din regiune, incluzând și companii grecești, iar există interes și din partea altor companii pentru restul capacității disponibile. Unitatea plutitoare dispune de trei unități de regazeificare, cu o capacitate totală de 5,5 miliarde de metri cubi pe an, și o capacitate de stocare de 153.000 metri cubi de gaz.

Nu rata azi și: Românii vor monta al doilea contor pentru energia electrică: „Costurile vor fi suportate de consumatori!”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult