- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România va sprijini Turcia, după dezastrul produs de cutremurul de azi! Guvernul a decis trimiterea unei echipe RO-USAR

06 Feb, 11:28 • Bumbeneci Diana
România trimite trupe de salvatori în Turcia! Guvernul a stabilit trimiterea unei echipe RO-USAR în zonele distruse de cutremurul devastator de astăzi.
România va sprijini Turcia, după dezastrul produs de cutremurul de azi! Guvernul a decis trimiterea unei echipe RO-USAR

Guvernul României anunţă, în cursul zilei de azi că în urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Țara noastră va trimite forțe speciale în Turcia.

În acest sens, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii. Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti, alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul Ministerului Apărării Naționale, sunt deja pregătite pentru dislocarea în zona afectată de mișcarea tectonică dezastruoasă.

România trimite trupe de salvatori în Turcia

”În urma consultării cu preşedintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea DSU. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în calitatea sa de punct naţional de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgenţă al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităţilor din Turcia pentru acordarea de asistenţă internaţională, având în vedere situaţia de urgenţă generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora”, anunţă Guvernul Ciucă într-un comunicat.
Ai mai putea citi: Bilanț teribil al cutremurului din Turcia: peste 500 de oameni au murit și alte mii de persoane au fost rănite
România va sprijini Turcia, după cutremurul devastator de azi
România va sprijini Turcia, după cutremurul devastator de azi
După activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a luat decizia trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenţie în astfel de situaţii din cadrul IGSU, în Turcia, ţara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută. Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autorităţile turce, afirmă Executivul.
„Echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD Bucureşti (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forţelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfăşurarea acestei misiuni de sprijin. Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistenţă internaţională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecţie Civilă. România continuă să-şi onoreze angajamentele internaţionale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situaţii majore de urgenţă”, mai afirmă Guvernul.

Amintim că un cutremur devastator, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 kilometri, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria. Bilanţul victimelor a ajuns la 500 de decese, raportate atât în Turcia, cât și în Siria.

Citește și: Cutremur extrem de mare în România, în această dimineață. Seismul a avut 3 replici

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult