- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România, vizată de curentul jet. Meteorologii anunță zonele în care iarna își va face apariția

10 Oct, 13:04 • Stefan Simion
Sunt anunțate schimbări bruște de temperaturi de la o zi la alta. „Iarna își face apariția!”. Curentul jet va fi resimțit în țară.
România, vizată de curentul jet. Meteorologii anunță zonele în care iarna își va face apariția

Schimbări bruște de temperaturi în România, în ultimele zile. Meteorologii se așteaptă la schimbări extrem de mari și în perioada următoare, mai ales că anumiți curenți deosebit de periculoși vor fi prezenți în cea mai mare parte a teritoriului.

Iarnă resimțită în câteva zone din România

Ultimele zile, dar și perioada următoare, ne aduc un carusel de temperaturi în România, trecând de la temperaturi de vară, la perioade reci, cu nopți și dimineți geroase, local. Nu doar în România sunt variații mari de temperatură, ci în mare parte a Europei. De unde apar aceste variații?

O graniță între masele de aer provoacă în prezent aceste diferențe enorme în ceea ce privește vremea.

În unele regiuni ale Europei este soare și încă plină vară, temperaturile depășind chiar 30 de grade în Portugalia, Spania, sudul Franței și Italia.

În alte părți, iarna își face apariția: nu doar în țările nordice sunt ninsori, ci chiar și în centrul Europei, precum în Slovacia, sau în vestul Ucrainei. Câțiva fulgi de zăpadă au fost raportați și în zonele înalte de munte din România, în Carpații Orientali.

Această graniță separă aerul cald de vară din sud-vest de aerul rece de toamnă din nord-est”, scrie meteoradar.ro.

Meteo: România, lovită de un ciclon polar
Meteo: România, lovită de un ciclon polar

Vezi și: Pensii octombrie 2023. CNPP anunță când vor primi banii toți pensionarii

Curentul jet în România

„Faptul că această graniță între masele de aer împarte Europa în două are legătură cu poziția curentului jet. Această bandă de vânturi puternice de mare altitudine se află în prezent deasupra noastră.

Curentul jet separă vremea însorită și caldă de vremea rece și umedă, iar în această perioadă a anului apar aceste diferențe foarte mari de temperatură dintre cele două zone”, mai arată meteoradar.ro.

Curentul jet este un curent aerian de mare altitudine, extrem de rapid și deosebit de periculos pentru navigația aeriană. Curentele-jet se produc între 6-13 km, au formă tubulară, secțiune ovală, lățime de până la 500 km și grosime de până la 7 km și viteze de 100-400 km/h care cresc dinspre exterior spre interior. Locul lor se schimbă zilnic și în funcție de anotimp. Sunt utili aeronavelor care zboară în direcția și sensul lor de deplasare, dar zborul împotrivă și traversarea acestora este foarte periculoasă putând duce la ruperea aeronavelor.

Vezi și: Bani GRATIS pentru copii. Cum poți profita de ajutorul financiar de la Guvern

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult