- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Planurile Guvernului pentru 2024

09 Jan, 14:39 • Bumbeneci Diana
Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Iată scenariile Guvernului pentru impozitul progresiv.
Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri. Planurile Guvernului pentru 2024

Începând cu anul 2025, românii ar putea plăti cote diferite de impozitare în funcție de salariul pe care îl câștigă. Anul 2024 este anul deciziilor în ceea ce privește impozitul progresiv, susțin surse guvernamentale.

Românii ar putea plăti impozite în funcție de venituri

În acest moment există pe masa guvernului mai multe scenarii, inclusiv Fondul Monetar Internațional a propus anumite cote de 10%, 15%, 25% și 30%. Guvernul trebuie să ia o decizie în acest an.

Scenariul numărul 1 prevede un impozit de 15% pentru toate salariile din țara noastră.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

Taxe și impozite
 Taxe și impozite

Cel de-al doilea scenariu prevede introducerea impozitului progresiv și aici există două variante: 10% pentru salariile de până în 5.850 de lei și 20% pentru salariile de peste 6.000 de lei.

Cea de-a doua variantă presupune impozit de 10% la salariile de până la 7.956 de lei net și 25% la salariile de peste 8.000 de lei net.

În tot acest context, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a subliniat că aceste decizii sunt probleme de doctrină ale partidelor politice.  De altfel, a subliniat că există reale beneficii ale cotei unice. Decizia urmează să fie luată în cursul acestui an.

Nu se măresc taxele și impozitele

„2024 nu este în discuţie cu impozite şi taxe. Anul 2024 este cu zero impozite şi taxe. Să fie clar. E respectul minim, decenţa minimă pentru mediul de afaceri şi nici nu ar fi corect şi cinstit”, a declarat Marcel Boloş, luni, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a mai explicat că trebuie realizată o reformă a sistemului de impozite şi taxe, dar că acest lucru este în discuţie din 2025.

„Nu cred că este o noutate pentru nimeni jalonul 207, care spune în mod clar că trebuie să implementăm o reformă a sistemului de impozite şi taxe, dar pentru toată lumea s-a spus de fiecare dată exact acelaşi lucru este în discuţie începând cu anul 2025. (…)

Noi pornim de la o realitate, cu un jalon în faţă şi cu o obligaţie asumată de România.

Cum să vă spună ministrul Finanţelor ”Staţi puţin că n-o să facem noi reforma impozitelor şi taxelor”?. E trecut acolo negru pe alb că va fi anul 2025 şi asta ştie toată lumea”, a precizat Marcel Boloş.

Vezi și: Calcule. Ce salariu ar trebui să ai dacă vrei să cumperi un apartament cu 2 sau 3 camere în rate

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult