- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii ar putea rămâne fără mălai în 2023. Culturile de porumb au fost înlocuite cu cele de sorg din cauza secetei

29 Mar, 11:59 • Bocioacă Bianca
Culturile de porumb din județul Buzău au fost înlocuite cu cele de sorg, cereală populară în Africa cu valori nutriționale ridicate, care rezistă mai bine la secetă.
Românii ar putea rămâne fără mălai în 2023. Culturile de porumb au fost înlocuite cu cele de sorg din cauza secetei

Culturile de porumb din județul Buzău sunt amenințate de secetă. Acestea încep să fie înlocuite treptat cu cele de sorg, fiind o cereală mult mai rezistentă la stările climatice extreme, potrivit agerpres.ro.

Conform specialiștilor din cadrul Direcției Agricole Buzău, fermierii au ales să planteze mai mult sorg după ce au realizat că plantele rezistă mult mai bine la secetă și oferă un randament bun din punct de vedere al producției.

„Foarte mult se cultivă sorg. Un înlocuitor de porumb. Este o plantă cu un grad ridicat de proteină, care nu are nevoie de apă multă, se seamănă după 1 mai, îi place căldura și lumina, din acest motiv rezistă la secetă. Înainte nu era bine valorificată, dar acum înțeleg că are un preț mai bun ca porumbul”, a declarat Cosmin Florea, directorul Direcției Agricole Buzău.

Citește și: Românii vor fi despăgubiți pentru pământurile afectate de secetă! Petre Daea anunță când vor primi banii

Acesta mai spune că sorgul este planta viitorului care, din cauza schimbărilor climatice, va fi o opțiune tot mai des aleasă de fermieri.

Culturile de sorg, mult mai avantajoase pentru fermieri

„Acum se cultivă în tot județul, înainte o puteam regăsi răzleț, dar acum fermierii o să însămânțeze o suprafață mai mare. Dacă înainte vorbeam de 100 de hectare, de data asta se va trece de 1.000 de hectare lejer. O să se cultive și porumb, dar mulți au testat anul trecut sorg și au obținut producții de două tone la hectar și la porumb mai nimic. Drept urmare, sunt premise favorabile culturii. Anul acesta este obligatoriu să pui culturi proteice, așadar va fi un pic mai mozaicată paleta de culturi atât datorită regulilor impuse, cât și a climei care te face să te adaptezi”, a mai spus acesta.

Un fermier din județul Buzău a ales ca anul acesta să cultive peste 100 de hectare de sorg.

„Are alt comportament faţă de secetă, din acest motiv am ales să cultiv în acest an. Din punct de vedere nutritiv este mai bogat în substanţe hrănitoare ca porumbul, ca valoarea nutritivă. Pentru noi, care suntem într-o zonă secetoasă şi cred că şi anul ăsta o să fim afectaţi, e foarte rezistentă la secetă datorită sistemului radicular care îl are bine dezvoltat şi se întinde pe suprafaţă mare în pământ. În condiţii de secetă, anul trecut s-au obţinut între patru şi şapte tone la hectar la alţi producători. Eu voi cultiva pentru primul an în zona Ţinteşti, de lângă municipiul Buzău”, a declarat acesta.

Specialiștii susțin că, în situația unui nou an secetos, culturile de porumb riscă să fie afectate iarăși, iar culturile de sorg să câștige teren.

Citește și: Situație nemaiîntâlnită! Producția de grâu a depășit-o pe cea de porumb după 32 de ani