- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au avut venituri şi cheltuieli mai mari în trimestrul IV din 2023. Ce diferenţă este între cele două categorii

05 Apr, 09:59 • Cornel Ghimeșan
Românii au avut venituri şi cheltuieli mai mari în trimestrul IV din 2023, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, veniturile medii lunare ale unei gospodării au fost de 7.504 lei, în creștere cu 2,8% față de trimestrul anterior. Aceste venituri reprezintă 2.999 lei pe persoană, o creștere similară cu cea înregistrată la nivelul gospodăriilor.
Românii au avut venituri şi cheltuieli mai mari în trimestrul IV din 2023. Ce diferenţă este între cele două categorii

Românii au avut venituri şi cheltuieli mai mari în trimestrul IV din 2023. În comparație cu aceeași perioadă a anului precedent, veniturile medii lunare ale unei gospodării au crescut cu 13,1%, iar cele pe persoană cu 13,3%. Pe de altă parte, cheltuielile totale medii lunare ale populației în trimestrul IV 2023 au fost de 6.514 lei pe gospodărie (2.603 lei pe persoană), reprezentând 86,8% din veniturile totale. Aceste cheltuieli au crescut cu 82 lei pe gospodărie față de trimestrul anterior și cu 11,5% față de aceeași perioadă a anului precedent, transmite INS.

Veniturile bănești medii lunare au fost de 6.956 lei pe gospodărie (2.780 lei pe persoană), iar veniturile în natură au fost de 548 lei pe gospodărie (219 lei pe persoană). Salariile și alte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri, reprezentând 66,8% din veniturile totale ale gospodăriilor.

Românii au avut venituri şi cheltuieli mai mari în trimestrul IV din 2023

În ceea ce privește mediul de rezidență, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie în mediul urban a fost de 8.274 lei, fiind de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural. Pe persoană, venitul în mediul urban a fost de 3.575 lei, de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. Ponderea salariilor brute și a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost mai mare în mediul urban (72,8%) decât în cel rural (57,1%).

Citeşte şi: Pensionarii, puși pe drumuri ca să facă rost de documente ce atestă vechimea în muncă de la angajatori care nu mai există. Ministrul Muncii: „Căutăm soluții să le fie mai ușor, dar nu ține mereu de noi”

Cheltuielile totale medii lunare pe o gospodărie au fost mai mari în mediul urban (7.096 lei) decât în cel rural (5.725 lei), iar pe persoană au fost de 3.066 lei în mediul urban și de 2.054 lei în mediul rural. Ponderea cheltuielilor pentru impozite, contribuții, cotizații și taxe a fost mai mare în mediul urban (35,2%) decât în cel rural (26,1%).

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost consumul, transferurile către administrația publică și privată, și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei.

Citeşte şi: Cum a fost premiată Crenguța Leaua, șefa echipei de avocați de la Roșia Montană, pentru succesul răsunător

Aceste date reflectă evoluția veniturilor și cheltuielilor populației în contextul economic din trimestrul IV 2023, evidențiind diferențe semnificative între mediul urban și cel rural în ceea ce privește nivelul și structura acestora.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult