- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionarii, puși pe drumuri ca să facă rost de documente ce atestă vechimea în muncă de la angajatori care nu mai există. Ministrul Muncii: „Căutăm soluții să le fie mai ușor, dar nu ține mereu de noi”

04 Apr, 22:41 • Anghel Oana
Veste încurajatoare pentru pensionarii care trebuie să aducă documente de la angajatori care nu mai există. Ministrul Muncii dă asigurări că specialiștii din Ministerul Muncii caută soluții pentru ca seniorii să nu mai fie puși pe drumuri. În plus, aceste adeverințe are atestă vechimea în muncă se eliberează contra unor sume destul de mari.
Pensionarii, puși pe drumuri ca să facă rost de documente ce atestă vechimea în muncă de la angajatori care nu mai există. Ministrul Muncii: Căutăm soluții să le fie mai ușor, dar nu ține mereu de noi

Pensionarii sunt obligați să depună o serie de documente la Casele de Pensii în vederea recalculării. Printre acestea, deverințe care să ateste vechimea în muncă. Doar că nu puțini sunt vârstnicii care se confruntă cu situația în care angajatorii respectivi nu mai există, iar arhivele acestora au fost preluate de prestatorii privați.

Astfel, seniorii sunt, adesea, puși pe drumuri de la o instituție la alta și nu de puține ori aceste instituții între care sunt pasați se află în localități diferite. Iar dacă la acest aspect adăugăm și tarifele mari percepute de angajatori pentru eliberarea documentelor care atestă vechimea în muncă, nu este greu de înțeles de ce mulți seniori ajung în pragul disperării.

Citeste si Marcel Boloş nu exclude înghețarea salariilor la stat. Avertismentul ministrului de la Finanțe pentru bugetari

Pensionarii, puși pe drumuri ca să facă rost de acte ce atestă vechimea în muncă de la angajatori care nu mai există. Anunțul ministrului Muncii

Deocamdată, nu există soluții pentru ca bătrânilor să li se ușureze puțin sarcina aducerii documentelor necesare recalculării. Dar ministrul Muncii dă asigurări că se caută soluții în acest sens.

Am făcut o lege bună care să le permită românilor încă 6 luni, începând de la 1 septembrie, să aducă aceste documente necesare recalculării. Faptul că am recunoscut dreptul, acum noi nu avem în acest moment dovezile pentru acest drept, de aceea pensionarii trebuie să aduca acele documente. Problema este generată de angajatorii care acum nu mai sunt in stare de funcionare, care si-au inchis activitatea si ale caror arhive au fost preluate de prestatorii privati. 

Căutăm să găsim soluții, dar acestea nu țin mereu de noi. Atat timp cat acei angajatori care nu mai exista au dat arhivele la prestatori privați… Căutăm soluții ca pensionarilor să le fie mai ușor. Pentru pensionarii care au fost în activitate înainte de anul 2001 nu este simplu să-și procure actele doveditoare ale tuturor veniturilor pentru care s-au platit contributii la stat.

Legea arhivelor naționale reglementează obținerea acestor adeverinte, dar si ordinul pe care președintele Casei de Pensii a fost obligat să-l dea în baza acelei legi. În momentul acesta avem în vigoare legea arhivelor care stipulează clar cum se iau aceste adeverinte si cum se stabilesc acele tarife. 

Citeste si Marius Budăi explică care sunt principalele schimbări privind noua Lege a pensiilor. Veniturile a peste 3 milioane de pensionari ar urma să crească

Prevederile noii legi sunt bazate pe toată filosofia legii, în primul rand pe contributivitate. Totalul punctelor acumulate e generat de totalul punctelor contributive – avem acea perioada in care se va tine cont de toate veniturile, avem punctele necontributive asimiliate care tin de educatia pe care o au – perioadele de studii superioare, de armata, de somaj sau de prizonierat, dacă e cazul, si nu in ultimul rand de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca si stagiile mai lungi de cotizare.

Sensul legii pe care am creat-o nu este de a-i pune pe pensioari pe drumuri, ci de a le recunoaste drepturi care pana acum nu le-au fost recunoscute”, a spus ministrul Muncii la România TV.