- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au devenit mai chibzuiți! Cheltuielile cu mâncarea, cadourile și decorațiunile de Sărbători au scăzut cu 12%, în 2023, față de anul anterior

20 Dec, 18:05 • Stefan Simion
În preajma sărbătorilor, abia ai loc în malluri să arunci un ac. Și, totuși, febra cumpărăturilor nu mai este, anul acesta, la fel de mare ca în anii trecuți. Cel puțin, asta arată un studiu de dată recentă, potrivit căruia cheltuielile cu mâncarea, cadourile și decorațiunile de sărbători au scăzut cu 12% față de anul trecut.
Românii au devenit mai chibzuiți! Cheltuielile cu mâncarea, cadourile și decorațiunile de Sărbători au scăzut cu 12%, în 2023, față de anul anterior

Cheltuieli chibzuite, anul acesta, de sărbători! Aceasta pare să fie deviza multor români, în 2023. Românii sunt mai cumpătaţi în acest an în preajma sărbătorilor de iarnă, cheltuind cu 12% mai puţin decât anul trecut pe mâncare, cadouri şi decoraţiuni. Respondenții la studiul realizat de Reveal Marketing Research au spus că au cheltuit, în medie, 1.188 lei, scrie Agerpres

Sărbătorile din 2023 vin cu cheltuieli chibzuite

Bugetul alocat pentru sărbătorile de Crăciun va fi similar (50%) sau mai mic (38%) comparativ cu cel de anul trecut. Doar 12% dintre românii chestionați spun că vor aloca un buget mai mare anul acesta decât anul trecut, iar dintre aceștia 25% au vârste cuprinse între 44 şi 55 ani.

Având în vedere creşterile preţurilor produselor şi serviciilor din ultimul an, cei 88% dintre românii care declară că pentru sărbătorile de Crăciun vor aloca un buget similar sau mai mic celui din 2022, vor fi nevoiţi să facă ajustări ale coşului de cumpărături, întrucât un astfel de buget nu le-ar permite să achiziţioneze aceleaşi produse sau să menţină acelaşi nivel de cadouri şi cheltuieli ca anul trecut„, a spus Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Citeste si Salariul din România plătit cu 2000 de euro, tichete de masă, prime de sărbători și posibilitatea de a lucra hibrid

Potrivit aceluiași studiu, 56% dintre români își vor petrece Crăciunul acasă și doar 39% în vizită la cei dragi.

Entuziasmul românilor în preajma sărbătorilor de iarnă este în scădere față de anul trecut. Sentimentul de entuziasm resimţit de români în apropierea sărbătorilor scade de la 17% în 2022, la 6% în 2023. Explicația ar fi, însă, că 2022 a fost primul an fără restricții, lucru care i-a bucurat pe oameni.

De sărbători, tristețea și stresul sunt mai accentuate decât în restul anului

Din păcate, sărbătorile vin întoteauna la pachet, pentru mulți români, cu depresie. Gândurile negative nu îi părăsesc pe 22% dintre români nici anul acesta, indiferenţa (7%) şi tristeţea sau stresul (7%) fiind cel mai des menţionate.

Majoritatea românilor îşi vor petrece, şi în acest an, sărbătorile de iarnă acasă (56%), procentul ajungând la 72% în cazul persoanelor peste 55 de ani şi la 73% în cazul persoanelor cu venit mic, sub 2.000 de lei. Mai mult decât atât, 39% dintre români intenţionează să meargă în vizită la cei dragi (familie, prieteni) cu ocazia sărbătorilor de iarnă, într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârsta cuprinsă între 45-55 ani (46%). Putem observa că vizitele în afara localităţii de reşedinţă sunt preferate în mai mare măsură de tinerii cu vârste între 18-24 ani (18% vs. 13% total eşantion)„, arată studiul citat.

Citeste si Bani pentru o anumită categorie de pensionari în pragul sărbătorilor! A început Campania „Dar din suflet pentru seniori”!

Referitor la organizarea cheltuielilor, procentele arată în felul următor: românii alocă 32% din bugetul alocat zilelor de sărbătoare pentru mâncare şi băuturi, 28% pentru cadouri şi 11% pentru decoraţiuni şi atmosferă festivă.

Comparativ cu sărbătorile de iarnă din 2022, peste jumătate dintre români (64%) declară că vor reduce cheltuielile pentru decoraţiuni şi atmosferă festivă, în timp ce 46% intenţionează să aloce un buget mai mic cadourilor, iar 38% vor reduce suma cheltuită alimentelor şi băuturilor cumpărate. Suma medie pe care românii declară că o vor cheltui anul acesta pe mâncare şi băuturi (546 lei), cadouri (492 lei) şi decoraţiuni (149 lei) este de 1.188 lei, aceasta fiind în scădere cu 12% comparativ cu 2022 (1.350 lei)„, relevă studiul menționat anterior.

De menționat că, deși comerțul online a luat avânt în ultimii ani, românii preferă, în continuare, să cumpere cadourile de Crăciun din magazinele fizice (43%) în detrimentul celor online (26%).

Tags:
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult