- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii au nevoie în doar câteva țări din UE de pașapoarte. Care sunt statele unde se poate intra doar cu buletinul

12 Aug, 18:53 • Constantin Cristina
Românii trebuie să știe care sunt țările unde se poate călători doar pe baza pașapoartelor sau doar pe baza cărților de identitate, dar și ce acte mai au nevoie pe lângă. Înainte de a pleca într-o călătorie este necesară informarea cu privire la regulile șederii și tranzitului.
Românii au nevoie în doar câteva țări din UE de pașapoarte. Care sunt statele unde se poate intra doar cu buletinul

Țările în care se poate călători doar pe baza pașapoartelor, unele în care este nevoie doar de viză, iar altele în care se poate intra doar cu buletinul. Chiar dacă nu fac parte din UE, se poate intra și pe bază de buletin, a informat ziare.com.

Citește și: ALERTĂ! MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care vor să tranziteze. Țara în care să nu călătorești

Românii au nevoie în doar câteva țări din UE de pașapoarte. Care sunt statele unde se poate intra doar cu buletinul

Pașaportul românesc reprezintă unul dintre cele mai puternice documente din lume și se află printre primele 20 de state de pe mapamond. Deși sunt țări în care se poate călători fără pașapoarte, ei bine, turiștii trebuie să fie foarte bine informați cu privire la regulile de ședere sau tranzit.

Zona fără pașapoarte a Uniunii Europene este cunoscută sub numele de Spațiul Schengen. Dacă deții un pașaport al uneia dintre țările UE, nu trebuie să prezenți un pașaport sau alte documente de călătorie atunci când călătorești între țările din zona Schengen. Țările Schengen sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ungaria și Croația.

pașapoarte
pașapoarte

De asemenea, cetățenii europeni trebuie să prezinte pașaportul doar atunci când călătoresc în Regatul Unit al Marii Britanii, fie că vorbim despre Anglia, Scoția, Irlanda de Nord și Țara Galilor.

Mai mult, statele membre ale Uniunii Europene în care românii pot circula fără viză sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda,Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Statele care permite intrarea cetățenilor români pe baza buletinului sunt: Albania, Andorra, Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia de Nord, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, San Marino, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Cel mai puternic pașaport din lume este cel japonez, care permite accesul fără o viză prealabilă în 193 de destinații din întreaga lume, urmat de cel din Singapore (192 de state) și Coreea de Sud și Germania, cu 192 de state. Pe ultimele locuri se află pașapoartele din Coreea de Nord (40 destinații), Nepal, Teritoriile palestiniene (38 destinații), Somalia (35 destinații), Yemen (34 destinații), Pakistan (32 destinații), Siria (30 destinații), Irak (29 destinații) și pe ultimul loc Afganistan (27 destinații).

Alte articole: Satul din România unde mai trăiește un singur om. Nea Ion nu are apă curentă, curent electric, aici s-a născut și aici vrea să moară