Știri interne

Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă

09 Dec, 15:28 • Cornel Ghimeșan
Deși luna decembrie ar trebui să reprezinte un prilej de sărbătoare, pentru români acest lucru nu mai este valabil în 2022. Sărăcia i-a adus în pragul disperării, iar Crăciunul, care ar fi trebuit să le îndulcească puțin sufletul, a ajuns să fie o corvoadă. Românii nu mai au bani pentru bucatele tradiționale, de concedii aproape că nici nu se mai pune problema.
Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă

Anul 2022 – Crăciunul sărăciei. Cu toate că în spațiul public părerile sunt împărțite cu privire la criza econmică pe care România o traversează, realitatea din teren este crudă! Românii sunt în pragul sărăciei, grija zilei de mâine devine tot mai presantă, iar acum, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenii se gândesc la cum să economisească. Bucatele tradiționale de Crăciun, care erau nelipsite de pe mesele românilor, anul acesta se vor reduce semnificativ, iar pentru anumite categorii vor lipsi în totalitate. Când vine vorba de tăiat din cheltuieli, primele la care renunță sunt cele legate de alimente și de concedii.

Alte articole: Presa din Austria duduie de știri despre demersul României de a boicota produsele austriece! „Supermarketurile scot produse Red Bull și Pfanner de pe rafturi”

Potrivit unei cercetări realizate de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro, bugetul mediu alocat sărbătorilor se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Creșterea este dată, însă, de prețurile mult mai ridicate la produse comparativ cu anul anterior. Doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielilor de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%.

Crăciunul 2022 – Anul sărăciei

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă
Românii nu au bani pentru Crăciun! 1 din 2 români renunță la răsfățul meselor tradiționale, iar 80% vor petrece sărbătorile acasă

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei. Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1 000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2 000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

Citește și: Țepele pentru sejurul de Revelion se țin lanț! Românii trebuie să fie atenți unde trimit banii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult