- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii NU mai fac față cheltuielilor. S-au făcut credite pentru facturi, lemne sau chiar pentru porcul de Crăciun

06 Dec, 22:38 • Bumbeneci Diana
Românii au luat credite pentru facturi, lemne sau porcul de Crăciun. Cât plătesc aceștia rata pentru un împrumut de 10.000 de lei.
Românii NU mai fac față cheltuielilor. S-au făcut credite pentru facturi, lemne sau chiar pentru porcul de Crăciun

Vin sărbătorile și românii au început deja să facă primele cumpărături pentru Crăciun, însă s-au lovit de o serie de prețuri colosale. Din cauza faptului că nu mai fac față cheltuielilor, românii s-au înghesuit să ia credite de la bancă. Numai în luna octombrie, băncile au dat clienţilor aproape 2,7 miliarde de lei, sumă cu 50 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Se întâmplă acest lucru deși dobânzile sunt în continuare mari, conform Observator.

Românii NU mai fac față cheltuielilor

Este foarte simplu – viaţa de zi cu zi este mai scumpă decât anul trecut. În acest context, veniturile nu mai ţin pasul cu preţurile. Din acest motiv, românii nu au de ales și fac împrumuturi și de 10.000 de lei.

În prima parte a anului, apetitul pentru creditele de consum era la nivel scăzut, însă în iulie a explodat cu 25 la sută. În octombrie a fost un plus de 50%, cel mai mare salt din ultimii doi ani. Iar asta în condiţiile în care dobânzile nu au continuat decât să fie pe un prag ascendent.

cheltuieli cumpărături
cheltuieli cumpărături

Vezi și: Românii primesc bani pentru cumpărături înainte de Crăciun. Cine beneficiază de 1700 de lei gratis de la Guvern

În cazul creditelor de consum în lei dobânda medie a fost de 13%. Există niveluri maxime în ultimul deceniu. În această statistică realizată de Banca Națională a României sunt cuprinse şi creditele de la IFN-uri. Acolo, dobânzile variază între zero şi şase mii la sută.

Potrivit unui sondaj realizat în ultima perioadă, oamenii se împrumută pentru a-şi renova locuinţa, pentru a-şi cumpăra o maşină, vacanţe sau electrocasnice sau pentru a plăti intervenţii medicale costisitoare care nu sunt acoperite de stat. Conform brokerilor, se pare că au apărut și situații în care oamenii au nevoie de bani pentru a cumpăra lemne de foc, porcul de Crăciun sau pentru a-şi plăti facturile.

Datele oficiale reliefează faptul că suma medie a împrumuturilor de nevoi personale e de 10.000 de lei. Rata lunară pe cinci ani este de aproximativ 215 lei. În această situație, dobânda variază între 2 mii şi aproape 6 mii de lei.

Poți citi în acest context și: Prețul produselor de bază pentru masa de sărbători provoacă îngrijorări în rândul românilor. Mii de oameni strâng provizii înainte de Crăciun

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult