- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu mai pot vinde mașini fără un anumit document. Care este actul necesar pentru efectuarea tranzacției

03 Apr, 16:58 • Lupu Alexandra
Anunțul momentului pentru românii care vor să vândă o mașină! Fără un anumit document, tranzacția nu poate fi efectuată. Iată despre ce act este vorba.
Românii nu mai pot vinde mașini fără un anumit document. Care este actul necesar pentru efectuarea tranzacției

Românii care vor să vândă o mașină trebuie să respecte noi reguli! Așa cum relatează antena3.ro, există un document fără de care tranzacția nu poate fi efectuată.

Documentul care nu trebuie să lipsească pentru vânzarea unei mașini

Românii care vor să vândă o mașină trebuie să știe că acest lucru nu este posibil, dacă nu dețin un document relevant. Concret, în conformitate cu proiectul care urmează să ajungă la Camera Deputaților, Registrul Auto Român (RAR) trebuie să înființeze și gestioneze un registru electronic care să aibă la bază istoricul autoturismelor înmatriculate în România. Ulterior, persoanele care vor să vândă o mașină trebuie să înmâneze cumpărătorului certificatul obținut de la RAR.

În documentul menționat vor fi trecute mai multe informații, precum numărul de kilometri sau dacă mașina a fost implicată în accidente grave. Datele respective vor fi prelucrate în certificatul obținut de la RAR. Proiectul de lege este unul căruia deputații i-au atribuit mai multe amendamente.

Vezi și: Autoritățile au găsit 500.000 de euro într-o mașină. Ce au declarat pasagerii

RAR va prelua informațiile despre autoturisme de la stațiile autorizate pentru efectuarea inspecției tehnice și de la service-uri. În baza datelor din acest registru, RAR va elibera deținătorilor de mașini certificatul, la cerere și contra cost. Documentul va avea în vedere informații relevante despre sistemul de frânare, istoricul citirii odometrului, implicarea autoturismului într-un eveniment care a produs avarii grave la sistemul de direcție, structura de rezistență a șasiului, caroseriei sau altor sisteme de siguranță pasivă sau activă.

Certificatul eliberat de RAR este valabil 60 zile. La înstrăinarea unei mașini înmatriculate, introduse sau înregistrate pe piața din România, vânzătorul trebuie să-i transmită cumpărătorului documentul în cauză.

Documentul necesar pentru vânzarea mașinilor
Documentul necesar pentru vânzarea mașinilor

Atunci când informațiile nu sunt disponibile în registru cu privire la un autoturism, persoana care dorește să efectueze tranzacția îi poate trimite cumpărătorului un document care atestă situația. Spre deosebire de actul eliberat de la RAR, acesta va fi gratuit.

Proiectul de lege, în varianta inițială, stabilea și introducerea în categoria infracțiunilor a schimbărilor făcute asupra kilometrajului unei mașini. Cu toate acestea, deputații au eliminat prevederile în cauză.

Reprezentanții au precizat că această conduită este deja incriminată prin Codul Penal, iar „identificarea în trafic a unui odometru defect este dificilă, deci aplicarea acestei prevederi în practică nu este posibilă”, așa cum spun deputații în motivarea modificărilor aduse proiectului inițial.

Citește și: Înmatriculări auto 2023. Ce documente sunt necesare și care sunt taxele