- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu s-au bucurat de creșterea salariilor în 2022. Doar 28% dintre aceștia au primit mai mulți bani.

21 Nov, 21:17 • Cornel Ghimeșan
Un sondaj realizat de CEC Bank a arătat că doar 28% dintre români s-au bucurat de majorări salariale în anul 2022. Dintre aceștia, jumătate au avut parte de o majorare, aproape nesemnificativă, de 5%.
Românii nu s-au bucurat de creșterea salariilor în 2022. Doar 28% dintre aceștia au primit mai mulți bani.

Anul 2022 nu a fost unul prea fericit pentru români. În contextul inflației care a scăpat de sub control și al prețurilor extrem de ridicate la energie, salariile au rămas cam la același nivel. Dintre români  doar 28% au beneficiat de majorări salariale pe parcursul acestui an. Aproape jumătate dintre „fericiți” (47%) au avut creşteri de de doar 5%, conform unui sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Alte articole: Costurile enorme la care se construiesc autostrăzile în România. Un kilometru de autostradă în zona montană poate ajunge și la 28 milioane de euro

Cum arată defalcat cei 28% care au avut parte de creșteri salariale

Majorări mai semnificative, în marja 5-10%, au avut doar 36,8% dintre românii care au beneficiat de creşteri salariale în acest an, în timp ce doar 5% au avut creşteri de peste 20%.

Același sondaj arată că 11% dintre cei care s-au bucurat de majorări susțin că salariul le-a fost mărit cu 10-20%.  La întrebarea dacă au beneficiat de creşterea salariului de la începutul anului, 62% dintre respondenţi au precizat că nu au beneficiat de majorări salariale, 28% au spus că salariile le-au crescut, în timp ce 10,6% au ales să nu răspundă la întrebare.

Cercetarea mai arată faptul că de majorări salariale s-au bucurat cu precădere cei cu câştiguri peste medie şi cu studii superioare.

Românii nu s-au bucurat de creșterea salariilor în 2022. Doar 28% dintre aceștia au primit mai mulți bani. Jumătate dintre aceștia au primit doar cu 5% mai mult
Românii nu s-au bucurat de creșterea salariilor în 2022. Doar 28% dintre aceștia au primit mai mulți bani. Jumătate dintre aceștia au primit doar cu 5% mai mult

După nivelul salariilor, 45% dintre respondenţii cu venituri lunare peste 10.000 de lei au beneficiat de majorări salariale, în timp ce pe segmentul celor cu venituri între 2.500 şi 5.000 de lei lunar ponderea este de 34,5% din cei, iar în cazul celor cu salarii mici, sub 2.500 lei/lună, ponderea celor care au beneficiat de majorări este doar 20,7%. În funcţie de studii, 38,6% din cei cu studii post-universitare au beneficiat de indexări ale salariilor, 28,4% – din cei cu studii superioare, în timp pe pe segmentul celor cu studii medii  doar 28,4% au beneficiat de majorări de salarii.

Dintre cei care au beneficiat de majorări salariale, puţin peste o treime declară că reuşesc să pună în mod regulat bani de-o parte, în timp ce la nivelul întregii populaţii media este de 24,6%.

Sondajul de tip barometru financiar a fost realizat online, de comparatorul bancar FinZoom.ro, la cererea CEC Bank, în luna octombrie, pe un eşantion de peste 1.250 de respondenţi persoane fizice din toată ţara, reprezentativ pentru utilizatorii de internet. 58,6% dintre respondenţi sunt salariaţi, 46,7% au declarat venituri între 2 500 lei şi 5 000 de lei, iar aproape jumătate  50,8% – sub 2 500 de lei lunar, 34,6% dintre cei chestionaţi  au vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani, 33,7% au studii superioare şi 9,5% studii postuniversitare.

Citește și: Primăria Brașov cumpără 28 de toalete publice pentru 2 milioane de euro. Veceurile vor fi dotate cu sisteme GPS, comenzi vocale și senzori pentru hârtia igienică

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult