- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii nu sunt interesați de educație. Nu se alocă nici măcar 1% din veniturile lunare

29 Apr, 11:30 • Bumbeneci Diana
O nouă dezamăgire istorică. Cetăţenii nu alocă nici măcar 1% din veniturile lor lunare atunci când vine vorba despre educație.
Românii nu sunt interesați de educație. Nu se alocă nici măcar 1% din veniturile lunare

Într-o țară în care primează snobismul și analfabetismul funcțional în rândul generației Z, într-o Românie Educată, educația rămâne un domeniu subfinanțat și subapreciat. Cetățenii nu investesc nici măcar 1% din veniturile lunare în acest aspect vital al dezvoltării individuale și sociale.

Educație? Poate mai târziu…

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică, doar un mizerabil 0,6% din totalul veniturilor este direcționat către educație. Într-un contrast puternic, aceeași populație cheltuie de 7 ori mai mult pentru consumul de țigări și alcool.

Cu toate acestea, cea mai mare parte a bugetului lunar este devorată de necesitățile de bază, cum ar fi alimentele și băuturile nealcoolice, care reprezintă peste 34% din venituri.

fără investiții în educație
fără investiții în educație

Un procent semnificativ, de aproximativ 15%, este destinat cheltuielilor legate de locuință, inclusiv facturile la apă, gaze și electricitate.

În contextul unei creșteri generale a prețurilor, cetățenii români sunt nevoiți să aibă în vedere și alte nevoi esențiale. Astfel, aproximativ 8% din venituri sunt alocate pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, iar alte 7% pentru transport.

Aceste cifre reflectă nu doar prioritățile financiare ale populației, ci și gradul de importanță acordat educației în contextul socio-economic actual din România.

„Termenul de analfabetism funcțional a devenit tot mai popular în ultimii ani în România. Acesta este folosit în spațiul public în sens general (indicând lipsa unor competențe de baza de a citi, scrie și de a calcula) sau specific (indicând competențe limitate de a înțelege un text scris la un nivel de bază), pentru a identifica o serie de probleme din sistemul de educație. Publicul din România a devenit mai conștient de acest fenomen în special datorită rezultatelor elevilor români la testele PISA.

Aceste teste ne-au arătat că eșantioanele de elevi români testate o dată la 3 ani au performanțe semnificativ mai slabe decât elevii din alte țări din Uniunea Europeană, iar rata analfabetismului funcțional din România din ultimul deceniu s-a situat între 40 și 45% (ținând cont de variațiile de conceptualizare și de marjele de eroare).”, notează edupedu.ro.

Ai putea citi: Traian Băsescu dă de pământ cu tinerii din România: Avem nevoie de stagiu militar obligatoriu

Tags:
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult