- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Românii pot strânge puncte suplimentare la pensie. Ministerul Muncii anunță cum poți strânge bani pentru bătrânețe

24 May, 11:21 • Bumbeneci Diana
Condiția pe care beneficiarii de pensie trebuie să o îndeplinească pentru a primi puncte suplimentare. Simona Bucura-Oprescu anunță cum îți poți crește veniturile.
Românii pot strânge puncte suplimentare la pensie. Ministerul Muncii anunță cum poți strânge bani pentru bătrânețe

Noua lege a pensiilor are menirea de a ”elimina inechitățile din sistem”, susține Ministerul Muncii, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv, autoritățile în domeniu au fost nevoite să mai multe modificări ale legii, în așa fel încât să vină în ajutorul românilor care așteaptă bani mai mulți la pensie. Simona Bucura Oprescu anunță care sunt principalele metode prin care îți poți crește veniturile.

Ce sunt punctele de stabilitate la pensie

Printre principalele modificări este și introducerea punctelor de stabilitate, care reprezintă puncte bonus oferite românilor care muncesc peste 25 de ani.â

Citește și: Documentele necesare pentru a primi mai mulți bani la pensie. Simona Bucura Oprescu: „Noi dăm dreptul, dar pensionarii aduc actele”

”Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Tot în cadrul declarațiilor sale, ministrul a mai transmis și că o serie de venituri, care până acum nu erau luate în clacul, vor fi conta destul de mult la stabilirea pensiei. Condiția pe care o pun autoritățile pentru ca aceste venituri să fie luate în calcul este ca asupra lor să se fi datorat contribuții sociale.

Simona Bucura Oprescu, despre punctele de pensie
Simona Bucura Oprescu, despre punctele de pensie

”Există o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea. Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a explicat și șeful CNPP, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Citește și: Pensie de 6.400 de lei pentru o categorie de români. Iată cine va primi suma aceasta după recalculare

Punctele necontributive suplimentare dau valoare mai mare pensiei

În același timp, în noua formă a legii pensiilor, de la 1 septembrie, la calculul pensiilor vor fi luate în considerare și perioadele necontributive asimilate care constau în studii universitare, stagiu militar, concediu medical, șomaj, deportare, prizonierat sau detenție politică. Acest lucru îi ajută atât pe pensionari, dar și pe cei care se vor pensiona în viitor.

Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.

Ce înseamnă puncte necontributivă suplimentare? Înseamnă că dau un cuantum al pensiei mai mare”, a explicat Ministrul Muncii.

Ministrul Muncii anunță că este luată în calcul o condiție pentru ca un pensionar să primească aceste puncte.

„Pentru asta trebuie să ai un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani!

Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Vezi și: 30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult